VEŽBE ZA DOBRO JUTRO: kako da sprečite štetne posledice dugog sedenja zbog izolacije

Ostanak kod kuće usled koronavirusa ne znači da ne treba da budete fizički neaktivni. Uz ove vežbe za bolji početak dana, razmrdaćete svoje telo, ali i um.

VEŽBE ZA DOBRO JUTRO: kako da sprečite štetne posledice dugog sedenja zbog izolacije Foto: Jelena Đokić

Uvedite u svoju dnevnu rutinu 6 vežbi koje vam mogu olakšati savladavanje aktinosti u toku dana.

Veliki deo naše populacije danas većinu vremena provodi u sedećem položaju, kod kuće za računarom, ispred televizora ili pak radi jednolične poslove sa svedenim pokretima.  Za ovih šest vežbi potrebno je desetak minuta, preporuka je da se urade u jutarnjim časovima jer utiču da se razbudite i spremite za ostatak dana, savetuje Jasna Đokić, edukator i fitnes trener.

Vežba 1. JUTARNJE BUĐENJE

Stanite u stav sa paralelnim stopalima i blago povijenim nogama u zglobu kolena, ukrstite prtste na rukama i postavite ispod brade. Kroz udah potiskujte glavu u nazad i laktove odvedite u stranu. Kroz izdah skupljajte laktove i sada glavom potiskujte ruke na dole. Vežbu najbolje raditi ujutru pored otvorenog prozora i ponoviti 3-5 puta.

vezba_1_poc._jpg

 

vezba_1_radni_poloz.jpg

vezba_1_zav._jpg

Vežba 2. AKIVACIJA LEĐA

Stanite u raskoračni stav i odručite ruke u visini ramena, zatim jednu ruku savite u zglobu lakta i postavite dlan iza glave, a drugu ruku savijte i postavite iza leđa.  Ispravite se dok su vam ruke u tom položaju, i imačete osećaj kao da gornjim delom tela gurate ruke. Zatim kroz udah ponovo odručite ruke i kroz izdah promenite položaj ruku iza glave i leđa. Vežbu ponoviti 8 puta.

vezba_2_poc._pol._a

vezba_2_radni_b

vezba_2_radini_a

vezba_2_pobetni_b

Vežba 3. OSLOBAĐANJE NAPETOSTI U VRATU

Stanite u blagi raskoračni stav i postavite šaku desne ruke na levo uho, zatim polako potiskujte rukom glavu ka ramenu i zadržite se u tom položaju nekoliko sekundi. Ponovite sve na drugoj strani tela. Vežbu ponovite 4 puta.

vezba_3_poc.jpg

vezba_3_radni_a

vezba_3_radni_b

Vežba 4.  VEŽBA STABILNOST LEĐA

Bird – Dog vežbu mogu raditi i osobe sa osetljivim leđima i ukoliko se vežba radi pravilno vrlo brzo se može postići stabilnosti kičme što će vremenom pomoći da se ublaži bol u leđima.  Zauzeti klečeći stav na potkolenicama i osloniti se šakama o pod. Šake postraviti ispod ramena, kolena ispod kukova i zauzeti položaj „stočića“ i duboko udahniti.  Kroz izdah polako podići desnu ruku i levu nogu do visine sredašnjeg dela tela, ostati u tom položaju nekoliko sekundi i polako promeniti stranu. Ponoviti 6 puta.

vezba_4_poc.jpg

vezba_4_radni_a

vezba_4_radni_b

Vežba 5. AKTIVACIJA STOMAČNIH MIŠIĆA

Zauzeti ležeći položaj na leđima sa savijenom jednom nogom u zglobu kolena, ruke postaviti ispod donjeg dela leđa, i laktove zalepiti za pod. Abdomen se aktivira kada podignete laktove sa poda i glavu toliko da bude u jednoj liniji sa telom.  Vežba je bezbedna, i veoma efikasna. Ponovite 4-6 puta, a zatim poromenite stranu, tj savijte dugu nogu.

vezba_5_poc.jpg

vezba_5_radni_a

vezba_5_radni_b

Vežba 6. VEŽBA ZA ZA JAČANJE LEĐNIH MIŠIČA

Zauzeti ležeći položaj na stomaku sa opruženim rukama i nogama i glavom u produžetku kičmenog stuba, zatim podizati suprotnu ruku od noge, a rukom na podu pitiskati podlogu. Promeniti stranu. Vežbu ponoviti 8 puta.

vezba_6_poc._jpg

vezba_6_radni_a

vezba_2_radni_b

Tekst: Milica Prelević

Izvor: Lepa&Srećna

 
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt