Joga za početnike: položaj "mrtvog" tela za potpuno opuštanje

U ovom joga položaju možete znatno umanjiti nivo stresa i to dugoročno, ali će vam šavasana pomoći i u onim danima kad vam je potrebno trenutno opuštanje...

Joga za početnike: položaj "mrtvog" tela za potpuno opuštanje Foto: Shutterstock

Položaj "mrtvog" tela naziva se još i mrtasana ("mrta" znači smrt) i šavasana ("šava" znači leš), jer je telo u neutralnom položaju. Kako bi se izbeglo poređenje s mrtvacima, u nekim tradicijama ovaj položaj se naziva anandasana, jer "ananda" znači blaženstvo...

Šavasana se praktikuje pre, u toku, i na kraju časa joge, i uprkos tome što izgleda jednostavno morate se pripremiti i zauzeti pravilan položaj da bi u ovoj pozi uspeli da opustite sve mišiće i organe. 

Kako se izvodi:

Sedite na pod savijenih kolena i spustite stopala na pod. Polako se spustite na podlaktice, udahnite, i sa izdahom ispružite desnu nogu.

Ponovite postupak za levu nogu, istežući obe sve do peta. Pošto opustite noge proverite da li su simetrično raširene u odnosu na imaginarnu liniju kičme. Neka čak i stopala jednako padaju u stranu. Lezite na leđa i protegnite se, ruke treba da se nalaze pored tela sa dlanovina ka plafonu.

Kako biste dobro izrotirali kičmu laganim okretima glave na levi pa na desno nekoliko puta, nakon čega samo nastavite opušteno da ležite, sve dok ne pređete u lagano istezanje, i stanje kada ste svesni svih dodirnih tačaka tela i poda.

Ukoliko imate problema sa lumbalnim delom kičme postavite jastuk ispod kolena.

Izvor: Lisa

VIŠE: Joga za početnike: položaj sveće za harmoniju čitavog organizma

VIŠE: Joga za početnike: uvrtanje u ležećem položaju smanjuje napetost

VIŠE: Joga za početnike: uvrtanje kičme skida masne naslage oko struka 

VIŠE: Joga za početnike: pregib napred za divan ten i zategnut stomak
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt