3 ZABRANE ZBOG ZAGAĐENJA VAZDUHA: šta ne treba da radite kad je koncentracija opasnih čestica visoka

Niska temperatura, visoka vlažnost vazduha i odsustvo vetra treba da promene i neke naše navike!

3 ZABRANE ZBOG ZAGAĐENJA VAZDUHA: šta ne treba da radite kad je koncentracija opasnih čestica visoka Foto: Shutterstock
Korona virus NOVO!

Aerozagađenje nije uvek uzrok problema sa disanjem ali smog i zagađujuće čestice mogu da budu opasni po zdravlje, piše Lepa & Srećna.

Smog je, inače, mešavina dima i magle (na engleskom smouk (smoke) - dim i fog (fog) - magla a uslovi za disanje su posebno teški kad se poklope niska temperatura, visoka vlažnost vazduha i odsustvo vetra.

U takvim uslovima veoma je važno da promenimo neke svoje navike, kako u domu tako i van njega.

1. KAKO DA PROČISTITE VAZDUH U KUĆI

Navikli smo da dom provetravamo ujutru, kad ustanemo, zato što je važno da izađe ustajali vazduh i isparenja do kojih neminovno dolazi tokom noći.

Takođe, mnogi vole da provetre popodne kad dođemo kući s posla.

U uslovima visokog zagađenja, međutim, treba ove navike promeniti. Ujutru i popodne je obično još viša koncentracija zagađenja, pa je idealno kuću provetravate sredinom dana. Tada je najveća verovatnoća da će se magla razići, pa se zahvaljujući tome i zagađenje smanjuje.

Da biste lepše spavali, provetrite stan pred sam odlazak na počinak.

2. KAKO DA IZVEDETE DECU NAPOLJE

Morate uskratiti deci mogućnost omiljenog boravka napolju, barem kad je reč o dugim igrama ili šetnjama. Kad snega nema, nema ni atraktivnih igara na snegu, pa je bolje da deca samo kratko prošetaju a organizujte im igre kod kuće ili na zatvorenim igralištima.

Ako želite da duže ostajete s decom napolju, potrudite se da dete ima na ustima šal. Međutim, nije lako uvek održati taj dogovor sa manjom decom, a nešto starija će se pobuniti ako im na usta i nos stavite "ružnu" ili "bezveznu" masku iz apoteke.

Zato možete da napravite i jednostavnu i lepu masku, a uputstvo ćete naći OVDE.

3. KAKO DA SKRATITE SVOJ BORAVAK NAPOLJU

Sve svoje fitnes aktivnosti koje eventualno izvodite napolju izbacite iz svog plana - trčanje, brzo hodanje i vožnja bicikla više će vam štetiti nego koristiti.

Takođe, nemojte se prepuštati želji da obiđete sve rasprodaje već neophodne kupovine odložite za bolji trenutak. Sve što možete da poručite preko interneta tako nabavite, a ako odlazite u neku radnju, prethodno dobro proverite da li su željeni artikli dostupni u njoj. Zamolite, neka vam rezervišu i sačuvaju za trenutak kad dođete.

Inače pravilo zdravlja kaže da stojite kad god možete da sedite, a da hodate kad god možete da stojite. U uslovima zagađenog vazduha pravilo se menja - ako možete da se vozite u javnom prevozu, radite to učinite umesto da hodate gradskim ulicama!

Tekst: Z. L. S.

Izvor: Lepa & Srećna
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt