KOJI STE VI TIP SPAVAČA? MEDVED, VUK ILI DELFIN: evo kad je vaše idealno vreme za spavanje i buđenje

Ukoliko znate koja ste vrsta spavača, imate šanse da radni dan započnete potpuno odmorni - uz ovaj plan za spavanje i buđenje.

KOJI STE VI TIP SPAVAČA? MEDVED,  VUK ILI DELFIN: evo kad je vaše idealno vreme za spavanje i buđenje Foto: Shutterstock

Stručnjak za spavanje Majkl Breus, tvrdi da vaš radni dan možete isplanirati ako znate kojoj vrsti “spavača” pripadate. On kaže da prema načinu spavanja možete znati kada vam je tačno potreban kofein.

PROČITAJTE VIŠE: OTKRIJTE TAJNU DUGOVEČNOSTI: 8 saveta za kvalitetan i zdrav život

Zavisno od doga kada odlazite na spavanje i kada se budite, spadate u jednu od 4 vrste ljudi, odnosno “životinja”: Medvedi, lavovi, vukovi i delfini.

Svaki od njih predstavlja takozvani “hronotip” koji opisuje prirodne navike sna i energetske obrasce. Znajući da ste medved, nećete se ponašati kao vuk i samim tim ćete izbeći bolna buđenja, energetske padove nakon ručka i podići produktivnost radnog dana u celini.

Upotrebite vaš način spavanja kako biste promenili navike i isplanirali radni dan. Breus veruje da vam vaš hronotip može pokazati mapu kako da prirodnim putem iskoristite potencijal vašeg tela. Evo kako bi izgledao idealan radni dan za medveda, lava, vuka i delfina:

Medvedi čine oko 50-55 odsto populacije. Ovako (bi trebalo da) izgleda njihov radni dan.

Jutarnja rutina od 7h do 11h

Nakon buđenja, vežbe istezanja 10 minuta; Jedite lagan doručak: voće, jogurt, orasi i čaša vode; Iskoristite 15 minuta da biste isplanirali svoj radni dan; Onda možete popiti prvu jutarnju kafu.

Radno vreme od 11h do 18h

Kako biste izbegli taj prvi udar buke, fokusirajte se na nešto; Kako se povećava unos kofeina, izađite na ručak, ugrabite malo svežeg vazduha i sunčeve svetlosti;
Ručak oko podneva daće vam energiju za vaše zadatke; Oko 14 sati vaša energija će početi da opada, ali ćete i dalje biti dobro raspoloženi.

Posle posla od 18h do 22h

Trening – verovatno će vam malo teže pasti da počnete sa tim; Posle treninga, uzmite neku laganu večeru bogatu ugljenim hidratima; Period nakon večere je idealan za druženje.

Kraj dana od 22h do 23h

Isključite se u 22 sata, pogotovo isključite sve vaše uređaje. Medvedima je lako da ostanu budni do kasno, ali se bore sa ustajanjem narednog dana.

KAKO IZGLEDA RITAM LAVA PROČITAJTE OVDE


Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt