TRAVAR BRANISLAV POPOVIĆ (80) OTKRIVA: 7 tajni dobrog zdravlja

Posle 50 godina bavljenja fitoterapijom, travar Branislav Popović otkriva nam da je bazna hrana jedan od glavnih uslova dobrog zdravlja!

TRAVAR BRANISLAV POPOVIĆ (80) OTKRIVA: 7 tajni dobrog zdravlja Foto: Profimedia
Korona virus NOVO!

Naučeno se potvrdio usavršavajući se u Botaničkoj bašti univerzitetskog centra Oksforda, koja je stara blizu 500 godina, i na Fakultetu herbalne medicine u Francuskoj, gde ga je čuveni profesor Frans Peri upoznao s tajnama farmakologije (hemijski sastav lekovitog bilja).

A onda je sve to golemo iskustvo pretočio u knjigu "Put do dobrog zdravlja i dugovečnosti", koja je nedavno promovisana.

U knjizi su navedeni registar narodnih i latinskih imena lekovitog bilja, uputstva za prepoznavanje bilja koje održava vitalnost organizma, ali i leči od raznih bolesti, iskustva onih koji su uzimali preparate koje je Branislav spremio i još puno toga. Čuveni su njegovi preparati "srećko" (za ostavljanje duvana), "jasmin" (za otklanjanje problema s disajnim putevima), "dijana" (za lečenje ženskih problema)...

Penzionisani učitelj i dalje u prirodnim riznicama Crne Gore, Srbije i BiH traga za najboljim biljnim vrstama, koje sakuplja i od njih pravi meleme. Za telo, ali i za dušu.

- Fitoterapija (naučno bavljenje lekovitim biljem) ima prednost nad konvencionalnom medicinom kada je reč o tri grupe oboljenja: funkcionalni problemi digestivnog sistema (loše varenje, nadimanje, gubitak apetita, anoreksija, gastritis, opstipacija), zatim tegobe jetre (masna, tvrda, otekla jetra, hronični hepatitisi i drugo). U treću grupu spadaju takozvana anksiozno-neurotična stanja, gde se, pored fitoterapije, primenjuju akupunktura i meditativne nauke - zapisao je u svojoj knjizi autor, citirajući lekara specijalistu Zorana Nikolića.

Popović, kaže da je danas, nažalost, mnogo šarlatana, kvazitravara i "prirodnih lekara", što smeta onima koji se bave ovom materijom ozbiljno,ali ponajviše ljudima koji od njih traže pomoć.

Sedam saveta

Umesto pojedinačnih recepata, Popović je dao sedam opštih saveta za zdravlje:

  • Čuvajte se dosade, od nje se stari i boluje.
  • Bar šest-sedam puta mesečno pročišćavajte jetru, jer je ona "čistač organizma".
  • Pre doručka popijte supenu kašiku maslinovog ulja s nekoliko kapi limunovog soka.
  • Ishranu bazirajte na baznoj hrani (75 odsto), koju čine sveže voće i povrće, sirovo ili kuvano, začinjeno bilje, med...
  • Mislite pozitivno, smejte se, jer je smeh lek.
  • Izbegavajte slanu, masnu hranu, vruću i hladnu, beli šećer i beli hleb.
  • Budite umereni u svemu.
  • Što više boravite u prirodi.

Tekst: Savo Gregović

Izvor: Novosti 
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt