Šta je Zika virus i kako on utiče na trudnoću: 10 najčešćih pitanja o ovoj bolesti

Zika virus se pojavio u 23 zemlje, o kakvoj je zaista opasnosti reč i da li ima mesta za paniku...

Šta je Zika virus i kako on utiče na trudnoću: 10 najčešćih pitanja o ovoj bolesti Foto: Profimedia
Korona virus NOVO!

Zika virus se pojavio u 23 zemlje, a ministarstva zdravlja nekih od njih već savetuju da se trudnoće, po mogućstvu, odlože. Ipak kako navode u Kancelariji Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, kod nas još uvek nema zabeleženih slučajeva zaraze. 

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da bi moglo da dođe do širenja virusa u svim zemljama Južne i Severne Amerike, osim Kanade i Čilea, a jutros su svi mediji preneli da je zika virus stigao u Dansku, gde je jedan pacijent, koji je nedavno zaražen tokom putovanja po Južnoj i Centralnoj Americi, hospitalizovan, piše National Geographic Srbija. 

Kako bismo bolje razumeli o kakvoj je opasnosti reč i utvrdili koliko nauka trenutno zna o ovom virusu, pogledali smo najčešća pitanja i odgovore koja je objavila SZO.

Gde je zastupljen?

Ovaj virus je do sad dijagnostikovan u tropskim predelima u kojima žive velike populacije komaraca, najviše u Africi, Severnoj i Južnoj Americi, na jugu Azije i zapadnom Pacifiku.

Virus zika je otkriven 1947. godine, ali je godinama bio veoma redak. Tek 2007. zabeleženo je prvo širenje zaraze, a od 2013. dogodilo se više takvih slučajeva u pomenutim delovima sveta.

Majstorski antivirus tonik za imunitet i lečenje infekcija

VIŠE: Majstorski antivirus tonik za imunitet i lečenje infekcija

Kako se prenosi?

Virus Zika prenosi zaražen komarac Aedes – ista vrsta koja prenosi denga („kostolomnu“) groznicu, čikungunja i žutu groznicu.

Koji su simptomi?

Prvi simptomi pojavljuju se svega nekoliko dana nakon ugriza komarca, a većina zaraženih pada u blagu groznicu i dobija osip. Takođe se mogu javiti konjuktivitis, bol u zglobovima i mišićima i umor, a simptomi obično traju od dva do sedam dana.

Koje su potencijalne komplikacije?

S obzirom na to da epidemije nisu zabeležene pre 2007. godine, malo se zna o mogućim posledicama ove bolesti. Tokom epidemije u Francuskoj Polineziji 2013. i 2014. godine, koja se „poklopila“ s epidemijom denga groznice, primećen je veći broj slučajeva Gijen-Bareovog sindroma.

TREBA LI TRUDNICE DA BUDU ZABRINUTE...SAZNAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI!
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt