Mućkanje ulja u ustima: najjeftiniji prirodni lek koji izbeljuje zube i pomaže kod srčanih bolesti

Procedura mućkanja ulja poznata je hiljadama godina kao prirodan lek za srčana oboljenja, ali i efikasno izbeljuje zube i osvežava dah...

Mućkanje ulja u ustima: najjeftiniji prirodni lek koji izbeljuje zube i pomaže kod srčanih bolesti Foto: Profimedia

Procedura mućkanja ulja poznata je, kažu poklonici ajurvede, hiljadama godina. Međutim, tek u poslednje vreme dobija na širokoj popularnosti zbog rezultata u beljenju zuba i osvežavanju daha...

U Indiji se ovaj postupak koristi i u medicinske svrhe - od terapije bola pa do lečenja srčanih oboljenja.

"Zapadna nauka tek treba da proveri rezultate ovog metoda", kaže Džon Dular iz Ajurvedskog medicinskog centra u Bulderu, u Koloradu.

"Međutim, mnogo toga ukazuje da bi mućkanje ulja u ustima moglo imati vrlo širok spektar dejstva", kaže on. Ima brojnih dokaza da na ovaj način mogu neutralisati efekti toksina rastvorljivih u ulju i pesticida.

Naime, ulje može da izvlači ove supstance iz masnih tkiva u telu. Uz to, istraživanja su dokazala da mućkanjem ulja može da se leči gingivitis i da ulje uklanja naslage na zubima.

Kako se izvodi: izmešajte pola kašičice nerafinisanog susamovog ulja i pola kašičice kokosovog ulja pa dodajte i malo mlevene kurkume (o kurkumi, više pročitajte ovde). Ovu mešavinu mućkajte po usnoj duplji, od 10 do 20 minuta i to ujutru, na tašte. Pošto se tokom mućkanja stvara dosta pljuvačke, slobodno ispljunite deo kako bi vam bilo prijatnije. Na kraju, ispljunite sav sadržaj.

Možete koristiti i nerafinisano suncokretovo ili maslinovo ulje.

Tekst: Kristina Ivanović

Izvor: Lovesensa.rs
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt