KASKADNA DIJETA: idealan režim ishrane za ljude sa umerenim viškom kilograma (PREDLOG JELOVNIKA)

Uz konzumiranje svežih voćnih sokova i čajeva, kaskadna dijeta će dati najbolje rezultate.

KASKADNA DIJETA: idealan režim ishrane za ljude sa umerenim viškom kilograma (PREDLOG JELOVNIKA) Foto: Profimedia

- Ova dijeta je idealna za osobe koje imaju umeren višak kilograma, i to u slučajevima kada se telesna masa ne smanjuje ili se smanjuje suviše sporo. Odlična je i za detoksikaciju jer ubrzava metabolizam i normalizuje čišćenje debelog creva i krvnih sudova. Čak i ako ne brinete o višku kilograma, prijaće vam da ovu dijetu držite jedan dan, da se očistite – kaže dr Gordana Petrović Oggiano, specijalista preventivne medicine i dijetolog iz Centra izuzetnih vrednosti za istraživanje metabolizma i ishrane Instituta za medicinska istraživanja.

 Dijeta je kaskadna jer se mora poštovati sledeći princip: držanje dijete povlači za sobom dvostruko dužu pauzu. To znači da nakon trodnevne dijete šest dana treba da se hranite na uobičajen, zdrav način.

 Ako dijetu držite šest dana, 12 dana se hranite normalno. Samo oni sa značajnim viškom kilograma mogu da drže dijetu neprekidno devet dana, ali nikako ne bi smela da traje duže od 10 dana.

– Za kaskadnu dijetu karakterističan je unos raznovrsnih integralnih namirnica, posebno svežeg voća i povrća, ali je istovremeno i veoma restriktivna. Zbog toga na početku dijete može da se javi umor kao posledica promene ishrane i redukcije životinjskih masti, šećera i kafe – kaže dr Petrović Oggiano.

Po završetku dijete, bilo da ste je držali tri ili šest dana, još jedan dan jedite isključivo namirnice biljnog porekla, a nakon toga lagano uključujte jaja, mlečne proizvode, ribu i meso.

U danima kada se hranite uobičajeno ali zdravo, povrće i voće možete da jedete sirovo ili da obroke pripremate dinstanjem, kuvanjem na pari, u malo vode ili pečenjem u rerni bez ulja. Zaboravite na prženje, dugo kuvanje, kuvanje u velikoj količini vode, konzervisanu hranu, beli šećer, alkoholno sirće, aditive, konzervanse i so. Hranu ne pripremajte u mikrotalasnoj rerni, ni u fritezi.

A evo i trodnevnog jelovnika:

PRVI DAN

7.30 h – 250 g sezonskog voća

11 h – Po 2 suve smokve, šljive i kajsije, 2 ravne kašike pšeničnih klica, 2 ravne kašike mešavine mlevenih sirovih semenki (lan, bundeva, susam), ravna kašika ovsenih pahuljica, kašičica lanenog ulja, pola kašičice kakaoa, 10 badema

Pauza 4 sata bez hrane i napitaka

16 h – Salata od sirovog sezonskog povrća začinjena maslinovim i lanenim uljem, jabukovim sirćetom ili sokom od limuna. U salatu možete dodati prirodno sušeno mleveno povrće, mlevenu slatku papriku, kari, biber i bosiljak, sojino kiselo mleko ili jogurt

Pauza 3 sata bez hrane i pića

21 h – 250 g sezonskog voća

DRUGI DAN

7.30 h – 250 g sezonskog voća

11 h – Užina kao prethodnog dana

Pauza 4 sata bez hrane i napitaka

16 h – Sezonska salata od sirovog povrća sa sojinim kiselim mlekom ili jogurtom ili biljni šejk. Ili šejk od 300 ml sojinog, pirinčanog ili drugog biljnog mleka, 5 urmi, po 2 suve smokve, šljive i kajsije, 2 kašičice suvog grožđa i jedne manje banane

Pauza 3 sata bez hrane i napitaka

21 h – Voćna salata i štangla crne čokolade sa 70% kakaoa

TREĆI DAN

7.30 h – 250 g sezonskog voća

11 h – Biljni milkšejk (po receptu od prvog dana) ili sezonska salata od kupusa, cvekle, šargarepe sa sojinim mlekom ili jogurtom

Pauza 4 sata bez jela i napitaka

16 h – Salata od sirovog sezonskog povrća začinjena maslinovim i lanenim uljem, jabukovim sirćetom ili sokom od limuna. U salatu možete dodati prirodno sušeno mleveno povrće, mlevenu slatku papriku, kari, biber i bosiljak, sojino kiselo mleko ili jogurt

do 22 h – Voćna salata

Ako želite da rezultat bude što bolji, svaki dan započnite čašom svežeg voćnog soka ili mlakom limunadom. U drugoj fazi uzimajte čajeve za pročišćavanje bubrega, creva i jetre.

Izvor: Blic



bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt