JEDNODNEVNI JELOVNIK ZA ZDRAVIJU ŠTITNU ŽLEZDU: 3 obroka za bolji hormonalni balans

Pravilno kombinovanje namirnica i njihova raznovrsnost su ključ dobrog rada štitne žlezde. Evo kako možete ojačati štitnu žlezdu primenom jelovnika za jedan dan.

JEDNODNEVNI JELOVNIK ZA ZDRAVIJU ŠTITNU ŽLEZDU: 3 obroka za bolji hormonalni balans Foto: Profimedia

Dobro izbalansirani obroci treba da nam obezbede dovoljno hranljivih materija i prirodne energije, ali i zaštitu od upalnih procesa i hormonalnih disbalansa.

U tome će vam pomoći primer jelovnika za jedan dan, koji se nalazi u knjizi dr Lejle Kažinić Kreho "Hranom do zdrave štitnjače".

Doručak

  • Kinoa s jabukom, cimetom i orasima + čaša svežeg soka od ananasa

Sastojci: (za 1 osobu)

  • 70 g kinoe
  • pirinčano mleko - dodajte na kraju kuhanja
  • 1/2 kašike suhih brusnica
  • 1 zelena jabuka, naribana
  • ½ kašike seckanih badema
  • 1 kašičica meda
  • 1 kašika mešanih semenki (susam, suncokret, bundeva)
  • prstohvat cimeta

Priprema:

Kinoju stavite u posudu u koju ste dodali dvostruku količinu vode i kuvajte oko 15 minuta. Nemojte mešati kinou tokom kuvanja, jer se neće podjednako skuvati.

Kada je kuvana, dodajte suhe brusnice i mleko, 1 do 2 minute sve zajedno kuvajte, pa sklonite s vatre. Kada se blago ohladi, dodajte naribanu jabuku, bananu,cimet, med i sve lagano promešajte i servirajte posuto semenkama i orasima.

Ručak

  • Varivo od mahunarki s morskim algama

Sastojci: (za 4 osobe)

  • 100 g zobenih pahuljica
  • 2 kašike morskih algi
  • 50 g leblebije
  • 150 g crvenog ili bijelog pasulja
  • 2 veća naseckana luka
  • 1 kašičica kurkume

Priprema:

Preko noći natopite leblebiju i pasulj. Ako zaboravite, ujutro ove sastojke potopite u vodi i ostavite neka odstoje oko 5 sati. U posudi za kuhanje prodinstajte luk, dodajte mahunarke i zobene pahuljice te sve prelijte vrelom vodom. Dodajte kurkumu i začinite.

Kuvajte oko sat vremena (možete i par minuta duže), ali uz često mešanje.

Morske alge operite, dodajte varivu i kuvajte zajedno još 10 minuta. Po želji, varivu možete dodati malo crvene paprike u prahu i sveže seckan beli luk.

Ručak

  • Varivo od mahunarki s morskim algama

Sastojci: (za 4 osobe)

  • 100 g zobenih pahuljica
  • 2 kašike morskih algi
  • 50 g leblebije
  • 150 g crvenog ili bijelog pasulja
  • 2 veća naseckana luka
  • 1 kašičica kurkume

Priprema:

Preko noći natopite leblebiju i pasulj. Ako zaboravite, ujutro ove sastojke potopite u vodi i ostavite neka odstoje oko 5 sati. U posudi za kuhanje prodinstajte luk, dodajte mahunarke i zobene pahuljice te sve prelijte vrelom vodom. Dodajte kurkumu i začinite.

Kuvajte oko sat vremena (možete i par minuta duže), ali uz često mešanje.

Morske alge operite, dodajte varivu i kuvajte zajedno još 10 minuta. Po želji, varivu možete dodati malo crvene paprike u prahu i sveže seckan beli luk.

Tekst: Lejla Kažinić Kreho

Izvor: Alternativa za vas




bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt