ZAŠTO ITALIJANI DUGO ŽIVE I UŽIVAJU U ŽIVOTU: 6 tajni dobre ishrane

Čokolada, ulje, bogata trpeza! Sve to je uključeno u tipičnu italijansku ishranu ali po pravilima čije vam detalje otkrivamo...

ZAŠTO ITALIJANI DUGO ŽIVE I UŽIVAJU U ŽIVOTU: 6 tajni dobre ishrane Foto: Shutterstock

Pogledajte 6 jednostavnih i zdravih navika u ishrani Italijana koje će vam pomoći da produžite svoj životni vek, piše Stvar ukusa.

1. Koriste kvalitetno ekstra devičansko maslinovo ulje

Italijani koriste visoko kvalitetno ekstra devičansko maslinovo ulje u skoro svemu što jedu. Naglašavamo - visokog kvaliteta, jer na tržištu postoji svašta sa etiketom visokog kvaliteta. Ova vrsta maslinovog ulja nije jeftina. Ako je ulje  italijansko, uverite se da je zapravo napravljeno u Italiji, a ne samo flaširano tamo. Takođe, proverite da li držite maslinovo ulje dalje od izvora toplote. Treba da se čuva u tamnim bočicama i na hladnom mestu kako bi zadržalo svoje zdrave antioksidanse.

2. Jedu sveže povrće.

Što se povrće duže kuva, više gubi svoje hranljive sastojke i vitamine. U stvari, najbolje je da se opredelite za sveže povrće i jedete ga što češće. Takođe, što je povrće duže u frižideru više gubi svoje hranljive sastojke. Zato, neka vam pređe u naviku da kupujete dosta svežeg povrća i da ga jedete uz svaki obrok. To mogu biti: kupus, brokoli, špargle, artičoke, paradajz.

3. Koriste često beli luk u svojim jelima.

Italijani svako veče pojedu 2 čena belog luka i tako imaju manje šanse da se prehlade. A miris belog luka neutrališu tako što žvaću zrna kafe. Vredi pokušati.

4. Jedu mahunarke.

Italijani konzumiraju mnogo mahunarki svih vrsta. Sočivo, grašak, pasulj, soja. One se skuvaju veoma brzo, za 15ak minuta. Dodajte im malo soli i ekstra devičanskog maslinovog ulja i imaćete instant zdrav obrok.

5. Izbegavaju prerađenu hranu, sosove, i smrznute obroke

Italijani obično kuvaju sveže namirnice i izbegavaju gotova smrznuta jela. Oni su puni konzervansa i nisu zdravi. Dodaci hrani za Italijane su jednostavni: maslinovo ulje, sirće, so i sveže začine.

6. Jedu samo tamnu čokoladu.

Ali ne preteruju u tome.
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt