Nova kult dijeta: masna "pancir" kafa umesto doručka skida kilograme ali može biti opasna

Recept je ubitačan – kafa, puter i ulje! Ali biohaker Dejv Esprej se kune da ćete zahvaljujući dijeti s „pancir-kafom“ oslabiti i očuvati mentalno zdravlje.

Nova kult dijeta: masna "pancir" kafa umesto doručka skida kilograme ali može biti opasna Foto: Profimedia

Kafa pod nazivom „Bulletproof“ (eng. otporna na metke, ili „pancir“) nastala je još 2009. godine kao izum Dejva Espreja, preduzetnika i biohakera, odnosno stručnjaka koji kombinuje znanja iz biologije i tehnologije i to na inventivan i nekonvencionalan način.

Međutim, broj pristalica ove kafe koja, kako Dejv tvrdi, može u potpunosti da zameni doručak a ima 450 kalorija raste, u poslednje vreme, toliko da je 12. decembra 2014. godine čak i Njujork Tajms objavio opširan članak o njoj.

Zdrava i jeftina dijeta: odvar od lanenog semena pomaže u mršavljenju

Recept za ovaj napitak nije baš tako jednostavan kako se čini na prvi pogled: u šolju kafe umešaju se dve kašike neslanog putera i dve kašike ulja... Rezultat je, tvrde obožavaoci, fantastičan. Ne samo da ćete dobiti dovoljno energije za ostatak radnog dana, bolje nego od bilo kog visokokaloričnog efekta, već ćete doživeti i pravo „mentalno prosvetljenje“, odnosno imati snažne periode kreativnosti, lucidnosti, duhovne jasnoće.

Recept je, tvrdi Dejvid, stigao sa Tibeta pa ovi efekti možda i ne čude. Međutim, za pripremu samog napitka potrebne su ipak prilično zahtevni preduslovi.

Dijeta sa časovnikom: 12 sati jela, 12 sati gladovanja

Naime, Dejvid u svojoj „pancir“ kafi koju je patentirao i uveliko prodaje po Holivudu, Silikonskoj dolini i Njujorku, koristi specijalna zrna kafe koja su maksimalno zaštićena od plesni, puter mora da bude prečišćen a ulje spada u srednjelančane trigliceride (koje se dobija od palminog i kokosovog ulja).

Verovatno je i ukus raskošan u skladu sa ovom komplikovanom nabavkom potrebnih sastojaka, kako su potvrdili svi učesnici konferencije o "pancir-kafi" održanoj u septembru 2014. godine u Pasadeni. Međutim, nutricionisti upozoravaju da dijeta zasnovana na ovoj kafi u velikoj meri može izazvati manjak vitamina i minerala te da sa njom, kao i sa svakom drugom "mono" dijetom, treba biti izuzetno oprezan.

Izvor: Lisa
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt