SVE O PROŠIRENIM VENAMA: od simptoma do izlečenja

Rana dijagnoza i prevencija najvažnije su kod proširenih vena, od kojih boluje polovina čovečanstva i to najviše žene i stariji od 50 godina. Dugo stajanje ili sedenje, gojaznost i stalni fizički napor pogoršavaju bolest!

SVE O PROŠIRENIM VENAMA: od simptoma do izlečenja Foto: Profimedia

Mada ih mnogi vide samo kao estetski problem, proširene vene mogu ozbiljno da ugroze zdravlje, a s godinama izazovu komplikacije. Kao i kod većine drugih naslednih bolesti, što se sklonost ranije otkrije, lečenje ce biti lakše i uspešnije. 

Proširene vene su globalni fenomen, koji se u različitom stadijumu javlja kod više od polovine odraslog stanovništva. Svaki drugi slučaj zahteva lečenje, bilo da je reč o proširenim kapilarima nogu, bilo o venskoj trombozi. Obolevanje se povećava sa starošću, a sa učestalošću od 80 odsto kod starijih od 50 godina, nesumnjivo spada u vodeće bolesti savremenog sveta - kaže za Lisu dr Dario Jocić, mr sci. med, vaskularni hirurg Opšte bolnice ST "Medica" u Beogradu. 

Osnovna uloga vena u telu je da vraćaju krv sa periferije ka srcu. Kada su zdrave, uz pomoć zalistaka savladavaju dejstvo Zemljine teže, tako da se hemodinamski proces odvija bez većih problema. Do usporavanja toka i zadržavanja krvi u venama dolazi kada su zalisci degenerativno promenjeni, disfunkcionalni, što vremenom stvara proširenja, i to uglavnom na nogama.

Žene obolevaju dva do tri puta češće od muškaraca, posebno u generativnom dobu i to one sa genetskom predispozicijom. Žene koje zdrave ulaze u menopauzu nemaju veće probleme sa venama nego žene drugih godina. 

- "Opravdanje godinama" često je izgovor za ležeran odnos prema sopstvenom zdravlju i izgledu. Netačno je da ljudi zbog stajanja dobijaju vene, već oni koji imaju proširene vene teško podnose stajanje, sedenje i statičke pozicije uopšte. Uobičajena šetnja smanjuje venski pritisak. Međutim, sportovi sa doskokom (košarka, odbojka, tenis) naglo povećavaju venski pritisak, za razliku od šetnje i plivanja – koje preporučuje naš sagovornik. 

Na sledećoj strani pročitajte više o ovom problemu.
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt