UPOZNAJTE SVOJE TELO: najvažnije prolećne promene metabolizma

Promene raspoloženja, problemi u sistemu za varenje, reumatske tegobe i alergije – samo su neke od mogućih nelagodnosti koje izaziva nemogućnost tela da se dovoljno brzo novom godišnjem dobu...

UPOZNAJTE SVOJE TELO: najvažnije prolećne promene metabolizma Foto: Profimedia

Proleće, nažalost, nije samo prijatan period godine u kojem se priroda budi, dok vi pokušavate da zaboravite hladnoću zime. Ono, takođe, predstavlja i period velikih izazova koje pred organizam postavljaju intenzivne promene u okruženju. 

Promene atmosferskog pritiska, spoljne temperature i vlažnosti vazduha, razlike u dužini dana i noći, pojava alergena u vazduhu – dovode vaš organizam u stanje u kojem mora brzo da reaguje i da se adaptira na znatno drugačiju svakodnevicu.

Najznačajnije promene u telu dešavaju se bez spoljnih znakova i simptoma, pa ih najčešće niste ni svesni. Jedna od najvažnijih među ovim „nečujnim“ fiziološkim varijacijama, čestim u proleće, jeste promena nivoa holesterola i triglicerida u krvi.

Do prolećnih izmena u nivou lipida u krvi dolazi iz više razloga. Način ishrane tokom zimskih meseci, koji je najčešće obilovao mastima i ugljenim hidratima, povezan sa smanjenom fizičkom aktivnošću - dovodi kod najvećeg broja ljudi do značajnog porasta telesne težine, kao i do promene nivoa holesterola i triglicerida u krvi. Štetne navike, kao što su pušenje i unos alkohola, dodatno otežavaju metabolizam masti u organizmu, a nedovoljni unos biološki vrednih sastojaka kao što su proteini, vitamini, esencijalne masne kiseline i oligoelementi - usporava regenerativne procese, neophodne za prolećno „obnavljanje organizma“. Analiza krvi i poseta lekaru početkom proleća predstavljaju dobru uslugu koju možete učiniti svom zdravlju.

Na sledećoj strani, pročitajte više o holesterolu i njegovoj prevenciji.
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt