Gujina trava čisti jetru

Sikavica, poznata i pod imenom gujina trava ili šareni čkalj, beli stričak, gospin trn, divlji artičok, magareća salata, osljebad, ošebalj, šarena badeljka... Malo poznata biljka sa mnogo imena ali i mnogobrojnim lekovitim dejstvima.

Gujina trava čisti jetru Foto: Shutterstock

Sikavica ili "gujina trava" (Silybum marianum) - ima snažno detox delovanje i upotrebljava se za čišćenje jetre. Budući da je reč o organu koji metaboliše sve otrove u telu, efekat će biti i dobro raspoloženje - ako se dobro pobrinemo za jetru, ona će znati da nam uzvrati.

Gujina trava je, naime, prvo i davana kao antidepresiv, a kasnije su otkrivena njena izvanredna dejstva na jetru. Jedinjenje koje se nalazi u gujinoj travi se zove Sylimarin i može se pod tim nazivom i kupiti u apotekama kao pomoćno lekovito sredstvo.

Osim što čisti jetru, ova biljka se u narodu upotrebljava i za ublažavanje napada žuči, protiv šećerne bolesti, zatvora, za lečenje hemoroida, a od gujine trave spremaju se i čajevi protiv niskog pritiska, za jačanje imuniteta, bolji apetit, protiv morske bolesti...

Kontraindikacije: Ako uzimate neke druge lekove morate se posavetovati sa svojim lekarom jer sylimarin pomaže razgradnju lekova te se može desiti da dejstvo vaše terapije bude umanjeno.
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt