ŠTA POKAZUJE KRVNA SLIKA: eritrociti, leukociti, trombociti, sedimentacija, šećer, holesterol, masti i hormoni

Saznajte zašto je dobro obaviti ispitivanje krvi pre početka menopauze i koje sve analize treba da uključi sistematski pregled muškaraca starijih od 50 godina.

ŠTA POKAZUJE KRVNA SLIKA: eritrociti, leukociti, trombociti, sedimentacija, šećer, holesterol, masti i hormoni Foto: Shutterstock

Laboratorijske analize neophodne su za postavljanje ispravne dijagnoze i davanja pacijentu usmerenja za adekvatno lečenje. Uzimanje krvi traje veoma kratko i mnogi smatraju da je potpuno bezbolno. Za većinu laboratorijskih analiza nije potrebna nikakva specijalna priprema. Ipak, za dobijanje što verodostojnijih rezultata pre davanja krvi savetuje se uzdržavanje od jela u periodu od dvanaest sati i izbegavanje težih fizičkih napora.

Krvna slika je važna i u prevenciji, kao način ranog otkrivanja i pomoć u pravovremenom početku lečenja neke bolesti. Zato ju je neophodno proveravati u određenim vremenskim periodima. O tome šta nam može reći nekoliko kapi krvi u epruveti razgovarali smo sa Branimirom Spasojevićem, glavnim laborantom laboratorije u DZ Stari Grad, i predsednikom Asocijacije laboratorijskih tehnologa i tehničara Srbije.

Kompletna krvna slika (KKS) je analiza koja nam daje važne informacije o zdravlju, a deo je rutinskih pregleda u određenim razdobljima života ili pri nekim stanjima. Obuhvata analizu crvenih i belih krvnih zrnaca, krvnih pločica, odnosno trombocita.

Kod crvenih krvnih zrnaca posmatra se broj eritrocita ili crvenih krvnih ćelija, hemoglobin (belančevina koja u sebi nosi gvožđe i prenosi kiseonik iz pluća u tkiva, a ugljen-dioksid iz tkiva u pluća), zatim hematokrit ili volumen eritrocita. Izračunavaju se i tzv. eritrocitne konstante (MCV, MCH, MCHC, RDW) koje daju informacije o kvalitetu eritrocita. Smanjenje broja eritrocita, hemoglobina i hematokrita, a posebno promene eritrocitnih konstanti, mogu biti pokazatelji nekog od oblika anemije ili krvarenja.

Bela krvna zrnca pokazuju ukupan broj belih krvnih ćelija koje učestvuju u odbrani organizma od bakterija i virusa. Njihov povišen ili snižen broj upozorava na akutnu upalu bakterijskog ili virusnog porekla. Uvek se radi i diferencijalna krvna slika, tj. određuje se broj pojedinih leukocita (neutrofila, limfocita, monocita eozinofila i bazofila) jer promene u njihovom broju mogu ukazati na postojanje različitih bolesti i stanja.

Trombociti ili krvne pločice učestvuju u zgrušavanju krvi i njihov smanjen broj za posledicu ima sklonost krvarenju, dok je pojačano zgrušavanje krvi posledica porasta broja trombocita.

Za procenu nalaza utvrđene vrednosti se upoređuju sa referentnim vrednostima, što bi trebalo prepustiti lekaru jer se vrednosti razlikuju zavisno od godina, pola i fiziološkog stanja (trudnoća). Osim toga važno je znati i da se samo na osnovu jednog elementa, na primer broja trombocita, ne može postaviti dijagnoza, jer može biti izmenjena usled niza činilaca i brojnih bolesti. Ti elementi daju opštu sliku zdravstvenog stanja i upućuju na potrebu i vrstu daljih analiza.

Veliki broj žena koje su u reproduktivnom periodu uzima različite kontracepcijske preparate koji se metabolišu u jetri i mogu da je oštete. Oralnu kontracepciju može uzimati samo osoba koja ima zdravu jetru. Pre propisivanja tih preparata potrebno je uraditi kompletnu krvnu sliku i jetrene probe. Time se kontrolišu jetreni enzimi čije povišene ili snižene vrednosti mogu ukazivati na različite bolesti, oštećenja i poremećaje funkcije jetre.

Jetreni testovi uključuju određivanje jetrenih enzima. Nakon propisivanja kontraceptiva, analiza krvi se radi prema preporuci lekara.

Cilj svake laboratorijske analize je dobijanje tačnog i pouzdanog nalaza koji će pokazati da li su u fiziološkim funkcijama i procesima nastupile promene, ali savet je da tumačenje dobijenih rezultata obavezno poverite lekaru koji vas leči i prati - savetuje Branimir Spasojević.

Na sledećoj strani pročitajte šta pokazuju i kada se rade analize krvi u trudnoći i menopauzi.
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt