Osam pitanja o antibioticima

Profesorka Seli Dejvis, glavni medicinski savetnik britanske vlade, upozorila je parlament na opasnost od "antibiotske apokalipse" još u januaru 2013. godine Zašto je opasna preterana upotreba antibiotika i šta moramo da znamo o njima?

5. Kada mogu da se uzimaju antibiotici?

Postoje stroge medicinske indikacije za početak terapije antibioticima i one moraju biti preporučene isključivo od strane lekara specijalista, a nikako se ne smeju koristiti po preporuci prijatelja ili čitajući forume na internetu. Način i dužina uzimanja antibiotika takođe su strogo propisani. Antibiotici se koriste u strogo određenim vremenskim intervalima i u trajanju koje preporuči lekar na osnovu kliničke slike i laboratorijskih analiza.

6. Da li bi antibiotik trebalo da popijemo do kraja?

Ne preporučuje se samoinicijativno prekidanje antibiotske terapije ukoliko osetite poboljšanje. Neophodno je da slušate savete lekara i da odlazite na zakazane kontrolne preglede na kojima će lekar doneti odluku o vašem daljem lečenju ili eventualno o završetku terapije.

7. Šta ne sme da se jede i pije kada se pije antibiotik?

Konzumiranje alkohola strogo je zabranjeno tokom antibiotske terapije, čak i u malim količinama, jer značajno utiče na metabolizam antibiotika. Pojedine grupe antibiotika, kao što su tetraciklini, isključuju upotrebu mlečnih proizvoda, koji smanjuju apsorpciju leka.

Dr Svetlana Popović, infektolog u Klinici za infektivne i tropske bolesti
Vojnomedicinske akademije u Beogradu
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt