Osam pitanja o antibioticima

Profesorka Seli Dejvis, glavni medicinski savetnik britanske vlade, upozorila je parlament na opasnost od "antibiotske apokalipse" još u januaru 2013. godine Zašto je opasna preterana upotreba antibiotika i šta moramo da znamo o njima?

Osam pitanja o antibioticima Foto: Shutterstock

Kašljete, kijate, curi vam nos, suze vam oči, boli vas svaki deo tela i sveukupno se loše osećate? Ovo vam se sigurno dešava bar nekoliko puta godišnje. A koliko vam se puta desilo da u takvom stanju odete kod svog lekara očekujući magične pilulice koje će sve to da reše, a on vam ih ipak ne da.

Kada su štetni i zašto ne možete da ih dobijete kada mislite da su vam potrebni? Dr Svetlana Popović, infektologu u Klinici za infektivne i tropske bolesti Vojnomedicinske akademije u Beogradu, odgovara na osam važnih pitanja o antibioticima.

1. Da li antibiotik pomaže kod prehlade i gripa?

Antibiotici su grupa lekova kojima se leče bolesti izazvane bakterijama, nekim gljivicama i određenim grupama parazita, ali nikako virusne infekcije. Korišćenje antibiotika tokom prehlade i gripa neće pomoći ozdravljenju, već naprotiv, korišćenje ove grupe lekova može dovesti do niza neželjenih efekata i na kraju do antibiotske rezistencije (otpornost bakterija na antibiotike zbog njegove preterane upotrebe), što danas predstavlja globalni zdravstveni problem.

2. Šta je bakterijska rezistencija?

Bakterije, ma koliko sićušne bile, kao i sva druga živa bića poseduju sposobnost da se menjaju kako bi preživele u različitim uslovima. Tako one razvijaju i raznovrsne mehanizme da izbegnu, kako imunske mehanizme čoveka, tako i mehanizme kojima antibiotici zaustavljaju njihov rast ili ih ubijaju. One to rade takvom brzinom i sa takvom efikasnošću da je to zaista zadivljujuće. Nažalost, za stvaranje novih antibiotika koji će moći da se uspešno hvataju u koštac sa ovako „inteligentnim” bakterijama potreban je poprilično dug period. Pri tom su ti lekovi uvek skuplji od prethodnih, a gotovo od momenta kada se sintetišu i započne njihova upotreba već se pojavljuju i bakterijske vrste koje uspevaju da izbegnu njihovo dejstvo. Nastanku bakterijske rezistencije doprinosi nekontrolisana i česta upotreba antibiotika, čak i kada oni zapravo nemaju efekta, ponavljana upotreba istih lekova kao i prerano prekidanje antibiotske terapije.

3. Da li antibiotik pomaže protiv upale srednjeg uha?

Upala srednjeg uha predstavlja najčešće akutno nastali zapaljenski proces, koji nastaje u toku infekcije gornjih respiratornih puteva. Vrlo često se javlja u opštoj populaciji i ukoliko se ne leči adekvatno, na prvom mestu antibioticima, može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

4. A kod bronhitisa?

Bronhitis je zapaljenski proces bronhija pluća i najčešće je virusnog, a ne bakterijskog porekla, te u tom smislu ne zahteva antibiotsku terapiju.
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt