Laserski tretman proširenih vena

Jedna od najmlađih i najsavremenijih metoda za lečenje proširenih vena je endovenski laserski tretman. Ovo je izuzetno efikasna i minimalno invazivna procedura.

Laserski tretman proširenih vena Foto: Shutterstock

U našoj zemlji je uvođenje endovenskog laserskog tretmana (EVLA) još na početku iako se u svetskoj medicini praktikuje već desetak godina.

U tom periodu, ovaj metod se pokazao posebno efikasnim  (uspešnost lečenja od 98 odsto i više) i neproblematičnim po pitanju komplikacija, zbog čega je ova metoda postala popularna širom sveta. 

Toplota koja se oslobađa na vrhu laserske sonde (fototermički efekat) izaziva promene unutar i u zidu venskog krvnog suda, nakon čega dolazi do skupljanja (slepljivanje) vene. Krajnja posledica je zatvaranje protoka krvi kroz njen tretirani deo.

Pre operacije izvrši se ultrazvučni pregled. Zatim se u lokalnoj anesteziji sonda lasera uvodi u venu, a nakon toga se pod kontrolom ultrazvuka oko vene ubrizgava rastvor za tumescentnu anesteziju. Potom počinje terapija laserom koja traje desetak minuta, a trajanje čitave operacije iznosi 30-45 minuta. Tretman se završava oblačenjem kompresivne čarape.

Cela procedura izvodi se u lokalnoj anesteziji, pa je pacijenta moguće otpustiti kući odmah nakon operacije. Pacijenti se nakon tretmana brzo oporavljaju, uz preporučenu dnevnu šetnju 15-20 minuta, i veoma brzo se mogu vratiti svojim redovnim dnevnim i radnim obavezama.

Uzgredne pojave nakon lečenja laserom su modrice na koži, blag otok i osećaj napetosti, alisu one normalne su pojave i obično nestaju nakon nekoliko dana.

Većina neželjenih efekata kao što su crvenilo i bol u preponi i butini kao rezultat toplotnog efekta lasera, prolaznog su karaktera. Osećaj nelagodnosti u predelu unutrašnjeg dela butine najizraženiji je 5-7 dana nakon operacije. Sve vrste ovakvih problema nestaju u narednih nekoliko dana. U poređenju sa klasičnom operacijom (striping) sve navedene pojave su minorne, a prosečna količina i obim tih pojava mnogo manji - dok je oporavak mnogostruko brži.

Prednosti u odnosu na klasično hirurško lečenje leže u činjenicama da nije potrebna hospitalizacija, a rizik od komplikacija je manji. Operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji čime se izbegava rizik opšte i regionalne anestezije neophodne pri klasičnom hirurškom lečenju. Kod pacijenata se postiže odličan estetski efekat i praktično bezbolan postoperativni oporavak. Zato se posle operacije oni brzo vraćaju svakodnevnim aktivnostima.

Tekst: dr Dario Jocić

 

 
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt