BAKINA MEDICINA: Spanać iz apoteke

Poznato je da kuvanje smanjuje biološku vrednost namirnica, pa je opšta preporuka da svakodnevno jedete presno povrće i sveže voće. Zašto ne biste i spanać?

BAKINA MEDICINA: Spanać iz apoteke

Na pitanje koje je povrće poznato po gvožđu, svi će kao iz topa odgovoriti: „Spanać!” Pored toga što daje snagu, ovo zeleno povrće omogućiće i bolji rad vaše jetre, kao i probavnog sistema i bešike. Sastavni je deo dijeta za lečenje raka, čisti krv, pokazao se kao uspešan u borbi protiv opstipacije, umora, čireva na koži, dobar je i kao diuretik, leči anemiju, a preporučuje se i u ishrani trudnica... Brojna su lekovita svojstva spanaća.

Dostupan je tokom cele godine, mada mu je prirodna sezona od marta do maja i u septembru i oktobru. Dilemu da li je spanać bolje jesti termički obrađen ili presan razrešili su nutricionisti. Svež spanać ima blago slatkasti ukus, tako da osvežava i istovremeno je prava vitaminska bomba. Kuvan spanać poboljšava ukus jelima od testa i deluje laksativno - idealan je u borbi protiv opstipacije.

Salata od spanaća kao lek.

Pomešajte presne mlade listove spanaća s dosta sitno iseckanog belog luka, limunovim sokom i maslinovim uljem. Ako volite, dodajte jogurt. Ova salata naročito je dobra za sve koji se bave intelektualnim radom, kao što su učenici i studenti.

Dijeta protiv raka.

U kombinaciji s pirinčem spanać je odlična preventiva protiv malignih oboljenja. Dinstajte spanać u sopstvenom soku s malo maslinovog ulja. Pomešajte ga s kuvanim pirinčem i začinite limunovim sokom. Dodajte i malo sveže narendane crne rotkve. Najbolje bi bilo da vam u dužem vremenskom periodu ovo bude glavna hrana.

Čaj od spanaća.

Šaku lišća spanaća prelijte s 2 dl ključale vode. Ostavite poklopljeno deset minuta, pa procedite. Pijte triput dnevno pre jela po šolju. Ovaj čaj je izuzetno dobar za bolji rad jetre, bešike i organa za varenje.

Kupovina i čuvanje.

Boja svežeg spanaća je jarkozelena, bez požutelih delova i oštećenja na ivicama listova. Ako ga ne pripremate odmah, spakujte ga u plastičnu kesu i stavite u frižider. Perite ga neposredno pred pripremu jer vlaga prouzrokuje kvarenje. Sipajte spanać u veliku posudu s hladnom vodom, rukom praveći kružne pokrete kroz vodu i spanać. Listove zatim procedite i ponovo sipajte hladnu vodu. Ponavljajte sve dok voda koju ispirate ne bude sasvim čista. Najčešće je to tri puta.

Odlike spanaća.

  • antioksidativno svojstvo (pomaže u prevenciji raka debelog creva, smanjuje rizik od osteoporoze, srčanih i drugih bolesti)
  • obilje vlakana (reguliše probavu)
  • visok procenat gvožda (popravlja krvnu sliku, snižava holesterol u krvi)
  • bogat vitaminom A (dobar za vid)
  • štiti od stresa (karotenoid lutein, sastojak spanaća, poboljšava zdravlje i posebno je uspešan u borbi protiv katarakte)

Naučnici su dokazali da bolje i brže razmišljamo zahvaljujući spanaću.

Milja Lukić

 




bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt