Kopriva štiti zdravlje i cveće

Rano proleće je pravo vreme da vam se kopriva nađe na jelovniku, kao i da obnovite svoje zalihe u prirodnoj apoteci. Ne zaboravite da sačuvate i sušeno lišće koje možete koristiti za rastvor protiv biljnih vaši.

Kopriva štiti zdravlje i cveće Foto: Shutterstock

Premda žari na dodir i to zbog histamina koji nas opeče kad god dodirnemo dlačice na lišću, kopriva sadrži prirodne antihistaminike i sastojke koje umiruju upalu, tako da pomaže pri otvaranju suženih bronhija i disajnih puteva i ublažava simptome alergije na travu.

Ovo je samo jedna od brojnih primena koprive kao snažnog lekovitog sredstva - ova biljka je najbolji izvor hlorofila koji pomaže u povećavanju nivoa hemoglobina u krvi kao i u snižavanju nivoa šećera u krvi. Bogata je vitaminom C, K i B2, fosforom, magnezijumom, natrijumom, kalijumom i kalcijumom.

Blagotvorno deluje na tegobe s bubrezima i mokraćnom bešikom, kao i kod ekcema. Iz komercijalne proizvodnje poznati su nam šamponi sa koprivom, ali efikasnije je da nakon pranja isperete kosu jakim čajem od koprive. Time ćete ojačati koren kose i sprečiti nastajanje peruti. U ishrani, koprivu možemo koristiti kao varivo, sveže isceđen sok ili čaj. Ukoliko vam smeta ukus koprive, možete dodati malo nane ili matičnjaka.

Fantastična svojstva ove dugo zanemarivane biljke nisu korisna samo za ljudsko zdravlje već i za biljke. Možemo je koristiti u zaštiti cveća, i to u borbi protiv suzbijanja biljnih vaši. Prema receput, kilogram sveže koprive treba usitniti i pomešati sa 10 litara vode. Mešavinu ostavite 24 sata da odstoji - nikako duže jer ćete smanjiti delotvornost preparata. Ukoliko nemate sveže listove koprive, mogu ih zamenitu suvi. Nakon 24 sata mešavinu procedite i koristite je za prskanje zaraženih biljaka.

Bojana Rogić
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt