VAKCINA GAMALEJA PROTIV KORONA VIRUSA BIĆE ODOBRENA DO 10. AVGUSTA 2020! Rusi otkrivaju ko će je prvi primiti

VAKCINA GAMALEJA PROTIV KORONA VIRUSA BIĆE ODOBRENA DO 10. AVGUSTA 2020! Rusi otkrivaju ko će je prvi primiti Foto: Shutterstock

Rusija namerava da bude prva u svetu koja će odobriti vakcinu za korona virus za manje od dve nedelje.

Ruski zvaničnici izjavili su za CNN da rade na tome da vakcina, koju je razvio moskovski institut Gamaleja bude odobrena do 10. avgusta ili ranije!

Ona će biti odobrena za javnu upotrebu, a prvi će je dobiti zdravstveni radnici.

"To je isto kao i sa Sputnjikom", rekao je Kiril Dmitriev, šef ruskog Fonda za nacionalna bogatstva, koji finansira ruska istraživanja vakcine, misleći na na uspešno lansiranje prvog satelita na svetu od strane Sovjetskog Saveza 1957. godine.

"Amerikanci su bili iznenađeni kada su čuli zvuk Sputnjika. Isto je i sa ovom vakcinom. Rusija će je imati prva", dodao je on.

Rusija, međutim, nije objavila nikakve naučne podatke o svom testiranju vakcine i CNN nije u mogućnosti da potvrdi njenu tvrdnju o sigurnosti ili efikasnosti.

Kritičari navode da postoji pritisak da se razvije vakcina usled političkog uticaja Kremlja, koji želi da predstavi Rusiju kao globalnu naučnu silu.

Kako se navodi, ruski naučnici su bili tako brzi zahvaljujući činjenici da su već imali u pripremi drugu vakcinu koju su sada prilagodili korona virusu.

Takođe, smatra se da druga faza testiranja može biti gotova do 3. avgusta, pa će se treća faza proba izvoditi paralelno sa vakcinacijom zdravstvenih radnika.

Sa druge strane, i vakcina Moderna koju podržava američka vlada, nalazi se u trećoj fazi testiranja od 27. jula 2020. ogodine. I njena osnova je vakcina razvijana za sličan virus - MERS.

Prilagođeno sa: Mondo
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt