KORONA VIRUS KOD DECE IZAZIVA OPŠTU UPALU: ko dobije multisistemski inflamatorni sindrom (MIS-C) obično mora na intenzivnu negu

KORONA VIRUS KOD DECE IZAZIVA OPŠTU UPALU: ko dobije multisistemski inflamatorni sindrom (MIS-C) obično mora na intenzivnu negu Foto: Shutterstock

Skoro 300 slučajeva dece koji su oboleli od korona virusa u Americi dobilo je takozvani multisistemski inflamatorni sindrom, piše Lepa&Srećna.

Ovi slučajevi su i ranije opisani, ali sada su rezultati sistematski obrađeni i zaključci objavljeni u stručnom Medicinskom časopisu Nove Engleske.

Pokazalo se da je kod ove dece, u periodu od dve do četiri nedelje po zaražavanju, došlo do opšte i ozbiljne upale brojnih organa.

Reč je o prethodno zdravoj deci, znači - bez pridruženih bolesti.

U jednoj od studija, koju su vodili istraživači Bostonske dečije bolnice, 80 odsto ovakve dece moralo je da bude smešteno na intenzivnu negu, a četvoro je umrlo. U drugoj studiji, u Njujorku, došlo je do vrlo sličnog ishoda.

Kod dece su se pojavile brojne kardiovaskularne tegobe, teškoće pri varenju kao i vrlo jak osip.

Zato lekari upozoravaju da se na ovakve simptome mora obratiti pažnja.

Prema rečima Majkla Levina, sa Odseka za infektivne bolesti Imperijal koledža u Londonu, do sada je u svetu prijavljeno oko 1000 pedijatrijskih slučajeva obolelih od korona virusa.

Međutim, on je naglasio da mnogi drugi prolaze, verovatno, neregistrovani.

Izvor: Lepa&Srećna
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt