PLAZMA TERAPIJA PROTIV KORONA VIRUSA: kako leče antitela i kad Srbija uvodi banku plazme

PLAZMA TERAPIJA PROTIV KORONA VIRUSA: kako leče antitela i kad Srbija uvodi banku plazme Foto: Shutterstock
Korona virus NOVO!

Antitela izlečenih od korona virusa mogu se koristiti kao terapija za zaražene pacijente, a otvaranje banke plazme najavila je Ana Brnabić, premijerka Srbije, gostujući na TV Pink 5. aprila 2020. godine, prenose srpski mediji.

Prema njenim rečima, novi vid terapije - "plazma terapija" - vodi se tako što se uzima krv od ljudi koji su se izlečili i u kojoj postoje antitela, a transfuzijom će biti davana obolelima. "Tu terapiju pokrenućemo za destak dana, jer će tada proći 21 dana od prvog izlečenog pacijenta u Srbiji", rekla je predsednica Vlade Srbije. 

Kako je pisao "Blic" 14. marta, Kina je razvila plazmu za lečenje pacijenata koji su zaraženi novim koronavirusom (COVID-19).
Prema saopštenju Kineske nacionalne grupacije Biotek, prikupljena je plazma oporavljenih pacijenata za pripremu terapijskih proizvoda, uključujući konvalescentnu plazmu i imuno globulin. Vest je preneo Međunarodni kineski radio. 

Nakon strogih testova biološke sigurnosti krvi, testova inaktivacije virusa i antivirusnih aktivnosti, kineski naučnici su uspešno razvili konvalescentnu plazmu za kliničko lečenje i koristili je za lečenje kritično bolesnih pacijenata, naveo je Biotek.

Kako se navodi, kompanija je osnovala tim koji od 20. januara koristi specijalnu opremu za prikupljanje plazme od oporavljenih pacijenata u Vuhanu.

Trojica kritično bolesnih pacijenata u bolnici u okrugu Djijangkija u Vuhanu primili su tretman plazmom 8. februara, a trenutno se više od 10 kritično bolesnih pacijenata leči na isti način, navodi ta kompanija.

Prema kliničkim rezultatima, 12 do 24 sata nakon što su pacijenti primili tretman, pokazali su poboljšane kliničke simptome, pri čemu su glavni pokazatelji upale bili značajno smanjeni, a neki ključni indeksi, kao što je zasićenost krvi kiseonikom, sveobuhvatno poboljšani.
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt