2 STVARI KOJE NIKO NE SME DA RADI: koji test i lekovi mogu da nanesu ogromnu štetu u epidemiji korona virusa

2 STVARI KOJE NIKO NE SME DA RADI: koji test i lekovi mogu da nanesu ogromnu štetu u epidemiji korona virusa Foto: Shutterstock

"Korona virus koji izaziva COVID-19 je novootkriveni virus i privatne laboratorije u Srbiji nemaju mogućnosti da izvedu validan test na njegovo prisustvo u organizmu", izjavila je dr Ivana Milošević, zamenica direktora Infektivne klinike u Beogradu.

Govoreći na konferenciji za medije 24. marta 2020. godine koju je u 15h direktno prenosila RTS, dr Maksimović je odgovorila na pitanje novinara koje se odnosilo na privatno testiranje.

Građani treba da znaju da se izraz "korona virus" odnosi na čitavu jednu grupu virusa među kojima su i virusi tipa SARS i MERS, na primer. Ovni izazivaju veoma opasne infektivne bolesti koje, na sreću, nisu nikad ni stigle do Srbije.

Međutim, među "korona virusima" je i jedan koji izaziva običnu virusnu prehladu

Kad kažemo "obična" to ne znači da virusna prehlada ne može imati opasne posledice. Međutim, te posledice su retke, najčešće samo među veoma mladima ili veoma starima, kod kojih je imunitet veoma oslabljen. Na virusnu prehladu se može "nakalemiti" i bakterijska komplikacija koja daje bronhitis ili sinusitis.

Virusnu prehladu izazivaju i virusi drugog tipa, kao što su oni iz porodice pikornavirida, influence, adenovirusa, enterovirusa i drugih - čak oko dve stotine virusa.

Zbog svega toga se događa da laboratorije nude testiranje "na korona virus" ali pri tome ne objašnjavaju da to nije korona virus koji izaziva bolest COVID-19 već običnu prehladu. 

Građani, naravno, smeju da odu na ovakav test, ali ne smeju da veruju da su zbog toga bezbedni!

Naime, osim uludo potrošenog novca za tu laboratorijsku analizu, oni dovode i sebe i sve u svom okruženju u veliku opasnost jer dobri rezultati mogu da ih zavaraju.

Tako živite uvereni da ste negativni na opasan virus, ali uopšte ne znate da li možda imate COVID-19. Kad budete uradili pravi test i, eventualno ga otkrijete, već će svi oko vas biti zaraženi.

"Čak ni sertifikovane mikrobiološke laboratorije u Srbiji ne mogu da otkriju korona virus koji izaziva COVID-19", rekla je dr Milošević.

Druga opasnost krije se u ideji na koju su došli neki građani, a to je da "preventivno" uzimaju lekove koji navodno pomažu kod korona virusa.

Među njima je i lek hlorikin koji se dobro pokazao u terapiji korona virusa, ali dr Milošević upozorava da se ovakav tretman može obavljati jedino pod nadzorom lekara i da će ga dobiti samo oni kojima ih prepiše doktor.

"Ovaj lek može da izazove loše posledice kod nekih pacijenata", rekla je dr Milošević. "Naročito je opasno ako je neko već hronični bolesnik i uzima druge lekove."

Kako je naglasila, infekcija virusom COVID-19 opasna je naročito za one koji već boluju od nečega, ali se to ne odnosi samo na već dobro poznate bolesti - dijabetes, kardiovaskularne bolesti, malignitet i visok pritisak, već i na sve druge - na primer, za one koji pate od autoimunih oboljenja.

Izvor: Lepa & Srećna
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt