ŠTA SE DEŠAVA U TELU KAD U NJEGA UĐE KORONA VIRUS: ne smete da jačate previše imuni sistem, evo šta treba da radite

ŠTA SE DEŠAVA U TELU KAD U NJEGA UĐE KORONA VIRUS: ne smete da jačate previše imuni sistem, evo šta treba da radite Foto: Shutterstock
Korona virus NOVO!

Šef odeljenja biologije na univerzitetu u Teksasu, dr Ben Njuman, istraživač koji već 24 godine proučava razne sojeve korona virusa, objasnio je kompleksne mehanizme koji se u telu dešavaju kada se zarazi virusom COVID-19.

Svaka ćelija u ljudskom telu povezana je sa imunim sistemom i prijavljuje svaku moguću pretnju. Za te prijave zaduženi su posebni molekuli, čiji je posao da otkriju o kakvoj se pretnji radi i da uzbune odbrambene mehanizme tela.

Obično, kada telo otkrije napadača, aktivira se naš imuni odgovor kako bi se telo borilo protiv virusa na opšti način dok ne dođe do pametnijeg i konkretnijeg imunološkog odgovora.

Ta, druga i konkretnija linija, uključuje između ostalog i proizvodnju T ćelija - "ubica" infekcije.

- Posao T ćelija je ulazak i probijanje rupa u bilo kojoj ćeliji koja je zaražena virusom. One prepoznaju, detektuju i uništavaju virus. Kada kasnije proverimo krv obolelih, kao što smo to radili za vreme epidemije SARS-a, ustanovi se da su preživeli imali veoma dobar odgovor "ubilačkih" T ćelija - objašnjava dr Njuman.

Korona  virus, kao i svaki drugi, želi da napravi što više svojih replika. Zato se vezuje za ljudske ćelije, ubrizgava im svoju RNK i reprogramira ćeliju da se pretvori u virusnu, kako bi se tako ta ćelija reprodukovala u što više virusa. Ljudsko telo ima sistem koji radi poput interfona, alarma za pomoć imunom sistemu da šalje ćelije u odbranu sistema, objašnjava dalje Njuman.
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt