KORONA VIRUS - SRBIJA 12. MART 2020: 5 srpskih lekara ima 7 saveta za vas

KORONA VIRUS - SRBIJA 12. MART 2020: 5 srpskih lekara ima 7 saveta za vas Foto: Shutterstock
Korona virus NOVO!

U Srbiji je 12. marta 2020. godine uveče 24 slučajeva pozitivnih na korona virus COVID-19. Da bi se sprečilo dalje širenje ovog virusa u našoj zemlji saglasni su svi da stvari treba predati u prave ruke, što znači da je u ovom trenutku najvažnije da pratimo uputstva i savete stručnjaka.

Na sednici najeminentnijih zdravstvenih radnika i Vlade Srbije koja je održana juče, prenete su važne poruke za sve građane Srbije u vezi sa korona virusom. Ovo su ključne njihove poruke za sve nas.

1. Ne lažite i ne skrivajte važne podatke od lekara

Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović apelovao je na građane da budu odgovorni i da se jave zdravstvenim ustanovama ako znaju da su imali rizične kontakte i ukoliko im se pojave prvi simptomi.

- Ne oklevajte - poručio je Stevanović. On je dodao da se neodgovornost prema sebi se pokazala kao veliki problem.

- Građani ne smeju da prikrivaju podatke o svojim putovanjima i kontaktima i kriju to od lekara od kojih očekuju pomoć - kazao je on.

Jako je važno, dodaje, da se prepozna svaki slučaj i bude evidentiran, to jest da se napravi listing svih kontakata kako bi se usporio broj obolelih, jer u suprotnom neće moći da se spreči oboljevanje i teške forme bolesti.

Sa njim se složio i infektolog, načelnik Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje, Mijomir Pelemiš.

- Pored podrške zdravstvenog sistema, predsednika, države, državnih organa, potrebna je podrška svih građana. Onaj ko je bio negde, ima simptome bolesti, prvo treba da misli na sebe, jer valjda voli sebe i porodicu najviše, a onda i državu, da nam savesno, podacima koje imaju pomognu da blagovremeno zaustavimo ovu bolest - rekao je Pelemiš.

2. Zdravstveni radnici da koriste maske i rukavice

Stevanović je apelovao na zdravstvene radnike da kada dolaze u kontakt sa zaraženim koriste maske, da peru ruke i nose rukavice. Za uobičajene preglede SZO preporučuje hirušku masku..

3. Ako ste bolesni, ostanite kod kuće

Doktor Vladimir Petrović iz KC "Vojvodina" u kom su smeštena tri pacijenta zaražena korona virusom sa najtežom kliničkom slikom od ostalih poručio je da "zdravi ljudi ne prenose bolest". -

Ako ste bolesni i osećate neke simptome, ne idite na posao. Takođe ako su deca bolesna ne šaljite ih u školu - istakao je on.
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt