KORONA VIRUS U SRBIJI: najvažniji savet građanima, posebno upozorenje starijim muškarcima

KORONA VIRUS U SRBIJI: najvažniji savet građanima, posebno upozorenje starijim muškarcima Foto: Shutterstock
Korona virus NOVO!

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar vanredno se obratio 6. marta 2020. godine u 10 časova potvrdivši da je u Srbiji registrovan prvi pozitivan slučaj koronavirusa i da je to bilo samo pitanje sata.

On je naglasio da je konferenciju odmah sazvao, sat po saznanju za pozitivne rezultate, podsetivši na obećanje da će se država Srbija ponašati odgovorno i transparentno.

- Obećali smo da ćemo biti krajnje transparentni i da ćemo praktično u nultom vremenu obaveštavati javnost. Desila se stvar koju smo očekivali, što je bilo realno i pitanje sata kada će se desiti, a to je da imamo prvi pozitivan slučaj koronavirusa, rekao je Lončar.

Reč je o muškarcu (43) iz Subotice koji je u više navrata boravio kod sestre u Budimpešti, koja je imala simptome koronavirusa - respiratorne tegobe, temperaturu i sve znake koji su slični koronavirusu.

Po povratku u Srbiju, muškarac iz Subotice osetio je tegobe poput njenih - virusnu upalu pluća. On se, rekao je ministar, prvo samoizolovao a potom odgovorno i javio nakon čega je testiran i zbrinut posle pozitivnog rezultata. Sada je u izolaciji subotičke bolnice i zasad ne oseća nikakve tegobe.

- Svoju decu je poslao kod babe i dede na selo i ostao samo sa suprugom koja mu je samo donosila hranu. Srećom, ovaj muškarac poneo se veoma odgovorno i stavio se u samoizolaciju, te tako minimizirao širenje virusa - dodao je Lončar.

- Razloga za paniku nema, imamo plan za svaki scenario i treba samo slušati struku, naglasio je ministar Lončar.

Ministar je istakao da je maksimalno urađeno sve što je bilo potrebno i zahvalio svim službama na dobro obavljenom poslu, dodajući da nadležni, kao što su i obećali, o svemu obaveštavaju javnost. "Nema nikakvog razloga za paniku", podvukao je Lončar.

Lončar je pojasnio i da je zaraženi muškarac u više navrata boravio u Budimpešti kod sestre. Ministar je dodao i da se muškarac dobro oseća i da nema nikakve tegobe, kao ni njegova porodica, te da jutros nije imao ni temperaturu.

Lončar je rekao da je ova porodica pod nadzorom i da se prati, što je inače uobičajena procedura.

Ministar je naveo da će sve donete mere nastaviti da se sprovode.

Apelovao je na sve građane da ih se pridržavaju.

Posebno je upozorio muškarce starije od 75 godina, koji imaju neke hronične tegobe, da manje odlaze u zatvorene prostorije, sa više ljudi, u javni prevoz...

Ministar je naveo da će sve donete mere nastaviti da se sprovode, i apelovao na građane da ih se pridržavaju, a posebno muškarce starije od 75 godina, koji imaju neke hronične tegobe, da manje odlaze u zatvorene prostroje, sa više ljudi, u javni prevoz...

Ministar je dodao da su službe već uzele nalaze svih osoba koje su sa njim bile u kontaktu i u toku dana očekuju se rezultati tih analiza.

- Muškarac iz Subotice osetio je tegobe kad se vratio iz Budimpešte u Srbiju. Bio je odgovoran i samoizolovao se, te poslao decu na selo, tako da je ostao samo sa suprugom koja mu je donosila hranu. Podvrgnut je analizama i pre sat vremena su stigli rezultati testa i on je već u izolaciji u bolnici u Subotici, ponovio je Lončar.

SVE O KORONA VIRUSU

- Njegova supruga i deca se dobro osećaju i niko nema ozbiljnije zdravstvene tegobe - zaključio je Lončar.

Izvor: Kurir

slikalink-telefoni-korona-simptomi-srbija-institut-javno-zdravlje
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt