SARKOPENIJA - KIČMA PATI KAD GUBIMO MIŠIĆE: kako sprečiti prebrzo starenje tela, bolove i deformitete

Proces gubitka mišićne mase, koji se stručno naziva sarkopenija, obično počinje posle 40. godine života a povećava rizik od padova i osteoporoze. Moguć je i kod mlađih osoba a obično se vezuje za upalne procese u telu.

Kada nastupi proces gubitka mišićne mase, koji se stručno naziva sarkopenija, ovi zdravstveni problemi samo postaju izraženiji i ubrzavaju već postojeće degenerativne promene.

Da li od telesne građe zavisi na koje kosti će se najviše odraziti gubitak mišićne mase?

- Odgovor na ovo pitanje se još utvrđuje. Ima nekih radova koji pokazuju da gubitak karličnih mišića ili mišića butine najviše narušavaju pravilno držanje i balans tela, kao i hod, ali se u ovom stadijumu naučnog razumevanja ove problematike takva tvrdnja ne bi mogla potpuno potkrepiti. Zasad se pretpostavlja da je gojaznost tip građe koji je predisponirajući za gubitak mišićne mase. Mada ako pogledamo sumo rvače, na primer, to baš i nije tako ubedljiva pretpostavka. Ali, šalu na stranu, važno je napomenuti da postoje i drugi veoma važni događaji u organizmu, od hormonskih i metaboličkih promena do stepena hidratacije, koji su usko povezani sa gubitkom mišićne mase.

Ipak, činjenica je da kod gojaznih gubitak mišićne mase ima teže posledice na kosti nego kod onih normalne težine?

- Gojaznost, odnosno povećanje ukupnog masnog tkiva u organizmu, uključujući i mogućnost zamene mišićnog tkiva masnim, jasni su faktori rizika za sarkopeniju, a time i sarkoosteoporozu. Činjenica je i da još nemamo potpuno jasne uvide u sve detalje ovih procesa, kao ni dijagnostički "zlatni standard", odnosno visoko osetljive i specifične kliničke i dijagnostičke metode kojima se gubitak mišićne mase može rano i potpuno detektovati. Najčešće korišćene metode zasad su kombinacije indeksa telesne mase, antropometrijska merenja obima lista potkolenice i snimanje koštane gustine.

Šta još, osim fizičke aktivnosti, utiče na to da proces gubitka mišićne mase bude manji ili veći?

- To su genetska predispozicija, stil života, ukupno zdravstveno stanje, ali i "održavanje" tela. Sve to su važni faktori u određivanju toga kada će ovaj proces započeti, kakav tempo će imati i u kom obimu će biti zastupljen.

Tekst : I. Kovačić

Izvor: Novosti
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt