TUMOR NADBUBREŽNE ŽLEZDE: simptomi, laparoskopska operacija i oporavak pacijenata

TUMOR NADBUBREŽNE ŽLEZDE: simptomi, laparoskopska operacija i oporavak pacijenata Foto: Shutterstock

Kada dobiju dijagnozu tumora nadbubrega, većina pacijenata se zapanji jer uglavnom nikada nisu čuli za takav zdravstveni problem.

Nadbubreg zapravo predstavlja žlezdu s unutrašnjim lučenjem i stvara hormone koji imaju veoma važnu ulogu u našem organizmu.

Postoje dve vrste tumora: oni koji luče hormone i oni koji to ne rade. Od toga i zavisi kakve simptome bolesti ima pacijent.

Profesor dr Dragan Radovanović, rukovodilac uže specijalizacije laparoskopske hirurgije na Medicinskom fakultetu u Beogradu i hirurg u Kliničko-bolničkom centru „Dr Dragiša Mišović”, pojašnjava da kod pacijenta s tumorom nadbubrega mogu da se jave simptomi kao što su povišen krvni pritisak s pratećim tegobama, gojaznost, poremećaj metabolizma šećera, masti i proteina, srčanog rada, izlučivanja mokraće, seksualne funkcije...

Pacijenti s tumorom nadbubrega osećaju bolove i nelagodu u predelu nadbubrega koji se šire prema slabinama ili lopatici s iste strane.

– Postoje dve vrste tumora nadbubrega: dobroćudni i zloćudni. Još jednu grupu tumora je važno pomenuti, a to su incidentalomi, tumori koji se slučajno otkrivaju i koji imaju oskudnu kliničku sliku.

Građa desne i leve nadbubrežne žlezde je slična, ali je operativni postupak za jednu i drugu potpuno različit jer leže u potpuno različitom okruženju organa.

S desne strane se oko nadbubrega nalaze desni bubreg, jetra i donja šuplja vena, a s leve su levi bubreg, slezina, gušterača, debelo crevo i želudac.

Složenost ovih operacija se sastoji u bezbednom prilasku nadbubrežnim žlezdama između organa, podvezivanju krvnih sudova i uklanjanju obolele žlezde s tumorom – napominje dr Radovanović.

Prednost laparoskopske operacije u odnosu na klasičnu hiruršku intervenciju je u tome što se laparoskopska operacija radi kroz tri do četiri manja reza koji su dugi pet ili 10 milimetara, a kod klasične operacije se pravi veliki rez ispod rebarnog luka koji je dug više od 10 centimetara.

Operacija traje u proseku između 45 i 60 minuta.
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt