IMUNOTERAPIJA KAO SPAS KOD KARCINOMA PLUĆA: iskrena ispovest pacijenta iz Srbije

Podmukla bolest - rak pluća - može da dugo traje bez simptoma!

IMUNOTERAPIJA KAO SPAS KOD KARCINOMA PLUĆA: iskrena ispovest pacijenta iz Srbije Foto: Shutterstock / ilustracija

Novembar je mesec borbe protiv raka pluća od kojeg godišnje u Srbiji oboli oko 6.000 ljudi, a umre njih 4.600. Meni je pre dve godine dijagnostikovan upravo karcinom pluća. Imao sam sreću u nesreći da dobijem tip karcinoma koji mi je dao „ulaznicu” za lečenje imunoterapijom, i to iz donacije. To mi je pomoglo da ne budem samo još jedan broj u sumornoj statistici koja se odnosi na rak pluća.

Prvu dozu imunoterapije sam dobio sredinom aprila 2018. godine. Nakon deset dana od tada osetio sam prvi boljitak, a već posle tri terapije, tumor se smanjio za polovinu. Prestali su bolovi, a ja sam polako mogao da se vratim svom pređašnjem životu, da se družim sa prijateljima i unukama. Pored komplikacija koje ova bolest nosi sa sobom, osećam se dobro, ali još nisam izlečen.

Godinama sam kašljao, ali se nisam usuđivao da uradim rendgenski snimak pluća. Povremeno mi je prolazilo kroz glavu da možda imam rak, ali bi tu pomisao brzo oterao tešeći se rečima „da imam rak pluća do sada bi već umro”.

Dijagnozu karcinoma sam doživeo kao smrtnu presudu. Sigurno sam se sedam-osam godina tešio da nema rak, dok na kraju nisam skupio hrabrost i uradio snimak rendgena pluća. Da napokon odem na pregled uticala je moja supruga, koja me je prekorila rekavši da više ne može da spava zbog mog kašlja. Bila je Nova godina, Božić, pa slava. I onda je stigao rezultat snimanja. Pronašli su mi neku „masu” na levom plućnom krilu.
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt