NAGLI PAD TEMPERATURE OPASAN ZA ORGANIZAM: 2 važna saveta za hronične bolesnike

Kako da se prilagodite vremenskim uslovima i šta moraju hronični bolesnici da znaju u vezi sa svojom terapijom...

NAGLI PAD TEMPERATURE OPASAN ZA ORGANIZAM: 2 važna saveta za hronične bolesnike Foto: Shutterstock
Korona virus NOVO!

Agresivne vremenske promene koje su najavljene predstavljaju ozbiljan stres na koji telo pokušava da se prilagodi, kaže za Kurir Radmila Šehić, doktorka Službe hitne pomoći iz Beograda.

Nagla promena vremena koja nas očekuje od sutra, kad će temperatura pasti za više od deset stepeni, nepovoljno će uticati na zdravlje, a najteže je hroničnim i srčanim bolesnicima. Stručnjaci savetuju da hronični bolesnici terapiju provere sa svojim lekarima i usklade je s klimatskim promenama.

Miholjsko leto definitivno je gotovo, to potvrđuju meteorolozi, koji za sutra najavljuju drastičan pad temperature, za čak deset stepeni.

- Miholjsko leto završeno je 28. oktobra 2019. godine pa će se temperatura postepeno spuštati, da bi u sredu iznosila 14 stepeni u proseku u našoj zemlji. Takođe, očekuju nas i padavine, magla, vetar i pojava susnežice i snega na višim planinama, što označava i konačan dolazak jeseni - objašnjava za Kurir meteorolog Veder tu ambrela Đorđe Đurić.

Uskladite terapiju sa vremenskim uslovima

Ovo naglo zahlađenje mnogima neće prijati jer izaziva skupljanje krvnih sudova, što kod najugroženijih - hroničnih i srčanih bolesnika - može dovesti do ozbiljnog pogoršanja već postojeće bolesti:
- Agresivne vremenske promene koje su najavljene predstavljaju stres na koji organizam pokušava da se prilagodi. Osobe pod terapijom mogu osetiti slične tegobe kao i zdravi, ali će kod onih koji primaju terapiju biti znatno izraženije, a nose i veći rizik po zdravlje. Simptomi koji mogu da se jave su bol u grudima i glavi, pospanost, vrtoglavica, lupanje srca, razdražljivost i gubitak koncentracije. Starije osobe, kao i hronični i srčani bolesnici, posebno moraju voditi računa i uskladiti terapiju, jer u suprotnom može doći i do kolapsa organizma - kaže za Kurir Radmila Šehić, doktorka Službe hitne pomoći.

Prilagodite se novoj temperaturi

Preventiva koju dr Šehić savetuje građanima zasniva se na umerenosti.

- U ovakvim situacijama prvo treba ispoštovati pravilo umerenosti. Lagana ishrana je i dalje aktuelna, potrebno je neko vreme da se organizam navikne na temperaturne promene, pa nam voće i povrće koje smo jeli tokom leta može i sada biti od velike koristi. Unošenje dovoljno tečnosti u vidu vode, čaja i ceđenih sokova se preporučuje. Fizička aktivnost je dobra ukoliko je umerena, a dobar i kvalitetan san od osam sati je nezaobilazan ukoliko želimo da organizam podnese promene koje nam slede - rekla je dr Šehić.

Ona ističe i da je ispravno oblačenje bitan faktor u očuvanju zdravlja i da su jakne već potrebne:

- Oblačenje će svako odrediti prema sebi, ali jasno je da je vreme za jakne došlo. Naravno, redovno pratite temperaturu, u skladu s tim se oblačite i nećete pogrešiti - objasnila je dr Radmila Šehić.

Tekst: Milica Vujović

Izvor: Kurir.rs

 
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt