ANEMIJA IMA 10 VAŽNIH SIMPTOMA: kad treba proveriti krvnu sliku i koje su najvažnije analize

Prosto vađenje krvi može da pomogne da otkrijete ozbiljne bolesti! Evo kad je vreme za laboratorijsku analizu!

ANEMIJA IMA 10 VAŽNIH SIMPTOMA: kad treba proveriti krvnu sliku i koje su najvažnije analize Foto: Profimedia

Blaga ili ozbiljna, privremena ili stalna, malokrvnost zaslužuje svu vašu pažnju. Lečenje zavisi od uzroka i težine stanja.

Simptomi poremećaja krvi su brojni, a vi ih često zanemarujete. Ne bi trebalo - prostim vađenjem krvi hematolog može da ustanovi da li je možda reč o urođenom ili ozbiljnom obliku bolesti koji vas tišti, to jest da li se radi o epizodi zbog koje neće biti potrebno dalje ispitivanje.

- Brza i precizna dijagnostika je od velikog značaja za pravovremeno i efikasno lečenje - poruka je prim. dr sc. med. Rajka Miloševića iz Polikliničko-dijagnostičkog odeljenja Klinike za hematologiju Kliničkog centra Srbije.

Zašto hematologija nema konkurenta?

- Bavi se dijagnostikom i terapijom, ali i prevencijom i prognozom urođenih i stečenih poremećaja krvi.

Koliko često treba proveravati krvnu sliku?

- Krvna slika nam daje uvid u opšte zdravstveno stanje organizma i zato ovu analizu treba raditi u sklopu svakog sistematskog pregleda, dva puta godišnje. Pokazuje nam broj eritrocita, leukocita i krvnih pločica koje učestvuju u zgrušavanju krvi, a smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca i prosečnog sadržaja hemoglobina ukazaće na postojanje nekog oblika anemije.

Zašto je hemoglobin važan?

- Hemoglobin je metaloprotein koji sadrži gvožđe, nosilac je kiseonika u krvi. Nizak nivo hemoglobina je prvi znak postojanja anemije, a to je i najčešći oblik anemije.

Da li su potrebne pripreme pre vađenja krvi?

- Realni rezultati se dobijaju u jutarnjim satima. Pacijent bi trebalo da se pridržava sledećih uputstava: 12-14 sati pre vađenja krvi da ne unosi hranu u organizam, smanji unos tečnosti, ne konzumira alkohol.

Cigarete takođe treba izbegavati u tom periodu, a dan pre laboratorijske analize nije poželjno ni da budemo preterano fizički aktivni.

Šta dovodi pacijenta u laboratoriju?

- Svima znani simptomi (malaksalost, vrtoglavica, lupanje srca), a trebalo bi i noćni grčevi u mišićima ruku i nogu, gubitak apetita, mučnina, poremećaj vida, povišena temperatura, promene na koži, produženo krvarenje nakon povrede, pad imuniteta, proređivanje kose, krzanje noktiju...

Pojedini pacijenti kažu da nisu imali simptome.

- Pojedine bolesti mogu da se jave bez ikakvih propratnih simptoma, a upravo rano otkrivanje može da bude od presudnog značaja u lečenju. I zbog toga je potrebno analizu krvi raditi češće.

GVOŽĐE SE MOŽE NADOKNADITI

Da li je za sve kriv nedostatak gvožđa?

- Uglavnom, i on se može uspešno nadoknaditi.

Kuje li se gvožđe dok je vruće?

- Brza dijagnostika i adekvatna terapija brzo će i rešiti problem. Lečenje treba prepustiti lekaru hematologu, koji će stručno otkloniti ovaj problem i druge poremećaje u krvnoj slici.
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt