MASNA JETRA OD ALKOHOLA, GOJAZNOSTI ALI I GLADOVANJA: simptomi, lečenje i dijeta za steatozu

Masna jetra se može u potpunosti izlečiti ukoliko se na vreme otkrije i ako se pridržavate saveta lekara i dijete!

Dijeta za masnu jetru – Namirnice

Žitarice i njihovi proizvodi

Dati prednosti integralnim žitaricama i proizvodima od integralnih žitarica. Ne koristiti masna peciva, pite, burek…

Meso, riba, jaja

Upotrebljavati posne vrste mesa, kao što je belo pileće ili ćureće meso. Uvrstiti u jelovnik ribu 2-3 puta nedeljno. Belance jajeta se može koristiti češće, dok se žumance ne preporučuje zbog veće količine holesterola.

Mleko i mlečni proizvodi

Preporučuju se mleko i mlečni proizvodi sa smanjenim procentom masti. Ne koristiti tvrde, prevrele sireve, kačkavalj, pavlaku, kajmak.

Masti i ulja

Koristiti biljna ulja, po mogućstvu hladno ceđena, bez termičke obrade.

Povrće

Smanjiti unos mahunarki i ostalog povrća koje izaziva nadimanje (kupus, kelj, karfiol, krastavci, celer) ili ga koristiti u vidu pirea. Ograničiti unos krompira.

Voće

Sveže voće, sokovi od sveže ceđenog voća, kompoti. Ne koristiti jezgrasto voće zbog većeg sadržaja masti.

Slatkiši

Izbegavati ili potpuno izbaciti

Od napitaka se preporučuju blagi biljni čajevi i voda. Alkohol je izričito zabranjen.

Recepti za osobe koje pate od masne jetre

Pastrmka punjena spanaćem

  • Sastojci:
  • 200 g pastrmke
  • glavica belog luka
  • 100 g spanaća
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • sok od 2 limuna
  • peršun
  • morska so

Priprema

Očistite pastrmku.

Spanać blanširajte 3 minuta u vreloj vodi a zatim ga sitno iseckajte.

Dodajte spanaću 2-3 čena izgnječenog belog luka i so pa napunite pastrmku. Stavite u rernu da se peče.

Preostali beli luk izgnječite, pomešajte sa limunovim sokom, maslinovim uljem i peršunom pa koristite kao preliv za pečenu pastrmku.

 

Pire od prosa i karfiola

  • Sastojci:
  • 200g karfiola
  • 30g prosa
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • morska so
  • peršunov list

Priprema

Opranu glavicu karfiola podelite na cvetiće i obarite u posoljenoj vodi.

Skuvajte proso.

Skuvan karfiol i proso izmiksajte u blenderu da dobijete pire, pa na kraju dodajte ulje.

Ukrasite pire peršunom i služite kao prilog uz ribu.

Rižoto

  • Sastojci:
  • 30g integralnog pirinča
  • 20 g kukuruza šećerca
  • 50g tofu sira
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • morska so
  • kari po želji

Priprema

Skuvajte odvojeno integralni pirinač i kukuruz šećerac.

Ukoliko je tofu sirov kuvajte ga 5 minuta, pa iseckajte na kockice.

Pomešajte pirinač, kukuruz šećerac i kockice tofu sira.

Dodajte ulje i na kraju kari.

Integralne šagete sa sirom i brokolijem

  • Sastojci:
  • 40g integralnih šageta ili nekih drugih integralnih testenina
  • 200g brokolija
  • 100g mladog posnog sira
  • 1 čen belog luka, morska so

Priprema

Skuvajte špagete.

Brokoli skuvajte u slanoj vodi pa izmiksajte u blenderu zajedno sa sirom.

Dodajte izgnječeni beli luk i po potrebi so.

Prelijte preko skuvanih špageta.

Izvor: Dijeta 




bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt