POGREŠNA DIJAGNOZA: najčešće lekarske greške, ali i najozbiljnije 

Veoma često im "promaknu" tumori, vaskularni problemi i infekcije koje mogu da dovedu do sepse.

POGREŠNA DIJAGNOZA: najčešće lekarske greške, ali i najozbiljnije  Foto: Shutterstock

Nije poznat podatak koliko je ljudi oštećeno pogrešnom dijagnozom, ali se procenjuje da je otprilike 40 do 80.000 smrtnih slučajeva u američkim bolnicama svake godine povezano s pogrešnom dijagnozom!

Kako bi otkrili koja stanja doktori najčešće pogrešno dijagnostikuju, a koje mogu da dovedu do smrti ili velikih oštećenja, stručnjaci su istražili i analizirali više od 11.000 prijavljenih slučajeva nesavesnog lečenja. Rezultati su objavljeni u magazinu Diagnosis.

"Postoji otprilike 10.000 bolesti od kojih se svaka manifestuje kroz drugačije simptome, pa može da bude malo obeshrabrujuće razmišljati kako rešiti problem pogrešne dijagnoze", rekao je dr Dejvid Njumen Toker, direktor Instituta za uspešne dijagnoze.

Velika trojka

Istraživački tim je zaključio da je iznenađujuće mali broj zdravstvenih stanja povezan s najčešćim greškama u dijagnozi. Tri različite bolesti su bile odgovorne za najozbiljnije greške: infekcija, vaskularni problemi i karcinomi.

Naučnici su proučavali koliko su ozbiljne i česte greške i gde se najčešće događaju.

Više od jedne trećine grešaka, koje su uzrokovale smrt ili teža oštećenja, povezana su s tumorima. Pogrešna dijagnoza kod vaskularnih problema događa se u 22 % slučajeva, a 13,5 odsto kod infekcija. "Veliku trojku" su naučnici podelili na 15 specifičnih stanja i na samom vrhu su karcinom pluća, moždani udar i sepsa. Na listi su se našli i srčani udar, melanom, karcinom prostate i dojki.

"Ovi rezultati su pomogli pri stvaranju "mape" kako bismo lakše shvatili koji se problemi moraju rešavati u medicinskom sistemu", zaključio je dr Njumen-Toker.

Izvor: Stil / Ordinacija.hr
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt