DA LI HORMONSKA TERAPIJA U MENOPAUZI POVEĆAVA RIZIK OD KARCINOMA DOJKE: nova istraživanja pokazuju kolika je opasnost i koliko traje

Rizik je bio veći za one pacijentkinje koje su dobijale kombinaciju estrogena i progestogena, nego za one koje su dobijale samo estrogen.

DA LI HORMONSKA TERAPIJA U MENOPAUZI POVEĆAVA RIZIK OD KARCINOMA DOJKE: nova istraživanja pokazuju kolika je opasnost i koliko traje Foto: Shutterstock

Različiti tipovi hormonske terapije za nadoknadu u menopauzi povezuju se sa rizikom od raka dojke već duže vremena, piše Lepa & Srećna.

Novo istraživanje, objavljeno 29. avgusta 2019. godine u časopisu Lancet, pokazalo je koliki je, tačno, taj rizik i o čemu žene treba da razmisle pre nego što ovakvu terapiju prihvate.

Menopauzalna hormonska terapija koristi se da bi se olakšali simptomi menopauze - počevši od znojenja, talasa vrućine (valunzi) pa do bolova tokom seksualnih odnosa i vaginalne suvoće.

Novo istraživanje obuhvatilo je 58 ranijih studija u periodu od 1992. do 2018. godine, a odnosi se na više od 100 hiljada žena u menopauzi koje su dobile rak dojke.

Za pravilnu interpretaciju rezultata, važno je napraviti jasnu razliku između izraza "povezan je" i "izazvan je". U istraživanju se veoma naglašava da je karcinom dojke povezan sa primenom hormonske terapije u menopauzi ali ne i da je karcinom njome izazvan.

Ipak, to ne smanjuje važnost rezultata koje moraju uzeti u obzir sve žene koje razmišljaju o uzimanju hormona u menopauzi, a i njihovi lekari.

Naime, povezanost hormonske supstitucione terapije  i raka dojke povećava se, u svim slučajevima osim tamo gde je korišćen vaginalni estrogen. Povećanje je različito, ali utvrđeno je da rizik traje čak i deset godina pošto su prestale sa terapijom.

Rizik je bio veći za one pacijentkinje koje su dobijale kombinaciju estrogena i progestogena, nego za one koje su dobijale samo estrogen.

Zaključak istraživača je da se kod žena između 50 i 69 godina javlja veći rizik od karcinoma dojke - on iznosi 8,3 odsto za one koje koje su primale HT tokom pet godina svakog dana, do 6,3 odsto kod onih koji ovu terapiju nisu uzimale.

Kod pacijentkinja koje su uzimale redovno estrogen, a samo povremeno progestogen, rizik je 7,7 odsto.

Najmanji povećani rizik je kod onih koje su uzimale samo estrogen - kod njih je rizik od karcinoma dojke 6,8 odsto.

Lekari podsećaju da sve što se u medicini primenjuje može da ima koristi za pacijenta, ali i da predstavlja rizik. Isto je i sa hormonskom terapijom. Svako mora da proceni, uz konsultacije sa lekarima, da li je hormonalna terapija vredna povećanog rizika. Ako se, od simptoma menopauze, pojavljuju samo talasi vrućine i znojenja, onda ih možete rešiti na neki drugi način.

Međutim, ako je u pitanju zdravlje krvnih sudova ili čvrstina kostiju, verovatnije je da treba preuzeti i rizik od hormonske terapije.

Zato vredi podsetiti da je gojaznost daleko opasnija - rizik od dobijanja karcinoma dojke je veći nego u slučaju korišćenja hormona u menopauzi.

Tekst: K. I.

Izvor: Lepa & Srećna

 

 

 
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt