AMBROZIJA PRETI UDARNIM TALASOM: evo kad se očekuje najveća koncentracija ovog ALERGENA u Srbiji

AMBROZIJA PRETI UDARNIM TALASOM: evo kad se očekuje najveća koncentracija ovog ALERGENA u Srbiji Foto: Shutterstock

Posle obilnih kiša, ali i tropskog talasa koji je zahvatio celu Srbiju, mnoge građane je zadesila nova muka - kijavica, gušenje, kašalj, osip i svrab, a to su jasni pokazatelji visoke koncentracije alergena ambrozije. Rezultati sa mernog mesta na Novom Beogradu pokazuju da je "ovaj deo grada već u crvenoj zoni, i to sa tendencijom daljeg rasta u narednim nedeljama".

Žarišta ambrozije

Slična situacija važi za gotovo sve veće gradove u Vojvodini, ali i Zlatibor, Valjevo, Kraljevo i Kruševac, dok koncentracije ambrozije najmanje ima na jugu zemlje. Osim tipičnih posledica alergije na ambroziju - suzenja očiju, svraba, zapušenosti nosa, mogu da se jave i mučnina, grebanje u grlu i kašalj.

SVE O AMBROZIJI

Podaci Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da alergični na korenske biljke treba da spreme maramice jer je ambrozija opet buknula, zasad na teritoriji Vojvodine, Šumadije i zapadne Srbije.

Ipak, najveća koncentracija ovog alergena očekuje se od kraja avgusta do početka septembra, preciznije, ključni datumi su od 25. avgusta pa sve do 10. septembra 2019. godine, najavila je Agencija za zaštitu životne sredine.

FOTO: PRINTSCREEN/AGENCIJA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE

Zaštita od alergije

U tom periodu se očekuje da će prisustvo ambrozije u vazduhu biti deset puta veća od uobičajenog, te se savetuje da alergični već sada primene mere zaštite.

Epidemiolog dr Radmilo Petrović za Kurir savetuje kako da se zaštitite od alergije:

Važni suplementi

- Najbolje je izbegavati boravak na mestima gde su visoke koncentracije ambrozije, dok je šetnja nakon kiše preporučena. Alergični mogu uzimati vitamine, ali najbolja zaštita su maske. Dovoljno je uzeti one jednokratne, tzv. hirurške, koje sprečavaju prodor čestica alergena. Bitno je napomenuti da njih nakon svakog ulaska u zatvoreni prostor treba bacati, te s ponovnim izlaskom uzeti novu.

SIMPTOMI ALERGIJE

  • kijanje
  • peckanje očiju
  • zapušen nos
  • curenje iz nosa
  • otežano disanje
  • svrab i osip
  • kašalj

SAVETI ZA ALERGIČNE

Zatvarajte prozore stana, ne sušite veš napolju, redovno usisavajte stan, često se presvlačite, izbegavajte boravak na planini i u selu, ne šetajte po vetrovitom vremenu, unosite vitamin B, C, kao i selen i cink

Tekst: M. Vujović 

Izvor: Kurir.rs
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt