LOŠA CIRKULACIJA U NOGAMA: najčešći simptomi, uzroci i lečenje prirodnim lekovima

Hladne ruke, grčevi u mišićima, umor, glavobolja, suva koža samo su neki od simptoma loše cirkulacije.

LOŠA CIRKULACIJA U NOGAMA: najčešći simptomi, uzroci i lečenje prirodnim lekovima Foto: Shutterstock

Ako i vas muči loša cirkulacija u nogama, znajte da postoji prirodno rešenje za ovaj problem!

Da li često osećate da su vam ruke ili stopala hladni ili imate osećaj kao da vas bockaju iglicama? To je jedan od najčešće opisanih simptoma loše cirkulacije.

Ako mislite da je upravo to vaš problem, trebalo bi da se obratite doktoru kako biste dobili pravu dijagnozu budući da bi to mogao biti i simptom mnogo ozbiljnije bolesti – uključujući bolesti periferne arterije, moždani udar, srčani udar, krvni ugrušak ili skleroderma.

Cirkulacija krvi je veoma važna kako bi hranljive materije i kiseonik stigli do svih organa. Loša cirkulacija znači da su organi "gladni’’ esencijalnih materija i kiseonika.

U ekstremnim slučajevima, nekontrolisana i, što je još važnije, nedijagnostikovana loša cirkulacija u nogama može čak dovesti do amputacije. Dakle, ovo nije uopšte naivan problem i slaba cirkulacija je najčešće simptom koji proizilazi iz nečeg drugog. Sama po sebi, to nije bolest.

Proširene vene su često povezane sa slabom cirkulacijom u nogama. Danas se proširene vene kod mladih ljudi sve više pojavljuju, što znači da i mladi pate od loše cirkulacije. Naime, usled slabe cirkulacije i poremećaja venskih zalistaka, krv ne može pravilno da se vraća iz donjeg dela tela u srce, što dovodi do nakupljanja krvi u nogama i tako nastaju proširene vene. Ovo je veoma neprijatan estetski problem koji pogađa prvenstveno žene.

Evo koji to uzroci dovode do slabe cirkulacije, kako prepoznati ovaj problem i konačno, kako ga uspešno izlečiti.

Uzroci slabe cirkulacije u nogama

Uobičajeni uzrok slabe cirkulacije je blokiran ili sužen krvni sud, što se obično dešava zbog nakupljanja plaka i očvršćavanja zidova krvnih sudova. Dijabetes, bolesti štitne žlezde, hipertenzija i gojaznost mogu dovesti do ovog problema.

Loše zdravstvene navike često stoje iza loše cirkulacije u nogama. Pušenje, preterano konzumiranje alkohola, loša ishrana i nedovoljna fizička aktivnost su veoma česti uzroci loše cirkulacije u nogama.

Dugo sedenje u jednom položaju može takođe dovesti do slabe cirkulacije.

Neke ozbiljnije bolesti koje mogu da budu uzrok loše cirkulacije u nogama uključuju sledeće: bolest perifernih arterija, krvni ugrušak ili tromb, proširene vene, dijabetes, Raynaudova bolest.

Simptomi loše cirkulacije u nogama:  hladne ruke, stopala, kao i prsti na rukama i stopalima (što nije povezano sa hladnim vremenom), umor, nedostatak izdržljivosti, grčevi u mišićima, ukočenost, posebno u rukama i nogama, osećaj kao da vas bockaju iglice, bol i osetljivost udova.

Budući da loša cirkulacija u nogama ima toliko mogućih uzroka, bilo bi dobro naglasiti lekaru ako primetite bilo koji od ovih znakova i simptoma:

Alopecija (gubitak kose), aritmija, grudvice na krvnim sudovima, klaudikacija (bol izazvan smanjenjem krvotoka prilikom vežbanja), grčevi i osećaj kao da vas bockaju iglice, vrtoglavica ili nesvestica, suva koža i svrab, edem, glavobolje, grčevi tokom aktivnosti, kratak dah, mrlje na koži i promene u tonu/boji kože, rane koje ne zarastaju dobro, kožne infekcije, proširene vene.
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt