HITNO! AKO UZIMATE KALCIJUM I VITAMIN D, PRETI MOŽDANI UDAR: zaboravite suplemente, bolje je da se ovako hranite!

Kako deluje kombinacija kalcijuma i vitamina D na zdravlje srca i krvnih sudova!

HITNO! AKO UZIMATE KALCIJUM I VITAMIN D, PRETI MOŽDANI UDAR: zaboravite suplemente, bolje je da se ovako hranite! Foto: Shutterstock

Nova studija otkrila je povezanost između svakodnevnog uzimanja kalcijuma i vitamina D i povećanog rizika od moždanog udara, piše Lepa & Srećna.

U istraživanju koje je vodio Univerzitet Zapadne Virdžinije i koje je obuhvatilo 277 eksperimenata sa ukupno milion osoba, otkriveno je da suplementacija kalcijuma i vitamina D povećava rizik od moždanog udara za čak 17 odsto.

Prema njihovim rezultatima, objavljenim 9. jula 2019. godine u Analima interne medicine, nema nikakvog efekta na zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema ni ako uzimate selenijum, vitamin A, vitamin B6, vitamin C, vitamin E, gvožđe, kao ni SAMO vitamin D ili SAMO kalcijum.

Od ovih suplemenata nije bio efekta ni na učestalost preranih smrti. Međutim, kod kombinovanja vitamina D i kalcijuma, pokazalo se da je moždani udar češći. Istraživači veruju da ova kombinacija može uticati na stvaranje naslaga na arterijama i time izazvati aterosklerozu. Doduše, izražavaju oprez, jer se ova dva suplementa obično daju sredovečnim i starijim osobama (obično radi zdravlja kostiju) kod kojih je, generalno, rizik od moždanog udara već povišen.

Ipak, ističu da je bolje od suplementacije uvesti zdravu ishranu, a za zdravlje srca najbolje se pokazalo smanjiti količinu soli u jelima!

Zaboravite suplemente, kupite patike i bavite se sportom, a za večeru jedite ribu. Što manje slanu.

Izvor: Lepa & Srećna

 
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt