FODMAP DIJETA: ova hrana ublažava nadutost i druge simptome sindroma iritabilnog kolona

Bolovi u stomaku, mučnina, promene u konzistenciji stolice (dijareja vs. opstipacija), ali i umor, letargija i loša koncentracija - sve su to simptomi sindroma iritabilnog kolona - a mogu se ublažiti promenom ishrane.

FODMAP DIJETA: ova hrana ublažava nadutost i druge simptome sindroma iritabilnog kolona Foto: Shutterstock

Ukoliko želite da ublažite simptome sindroma iritabilnog kolona, jedna od prvih stvari koju treba da uradite jeste da korigujete ishranu.

U poslednje vreme se sve češće govori o FODMAP dijeti koja bi trebalo da pomogne osobama s iritabilnim kolonom ograničavanjem prisustuva FODMAP-a (fermentirajućih oligosaharida, disaharida, monosaharida i poliola) u ishrani. Reč je o jedinjenjima iz hrane koja se loše apsorbuju u tankom crevu, te pod uticajem bakterija dolazi do njihove fermentacije u crevima i kao jedan od neprijatnih simptoma javlja se nadutost.

Neke od namirnica koje su bogate FODMAP-ima i koje bi trebalo ograničiti u ishrani su: žitarice koje sadrže gluten, mleko i mlečni proizvodi, voće kao što su jabuke, kruške, zrele banane, urme, suvo voće, trešnje, breskve, kajsije, lubenica i avokado; povrće kao što su beli i crni luk, brokoli, kupus, karfiol; mahunarke (pasulj, soja, sočivo, grašak); kokos, pečurke, pivo, gazirani napici, veštački zaslađivači i med.

S druge strane, ishranu bi trebalo bazirati na namirnicama sa niskim sadržajem FODMAP-a: meso, riba i jaja, puter, biljna mleka; žitarice bez glutena (pirinač, proso, kukuruz, heljda, ovas, kinoa); bademi, lešnici, orasi (do 15 komada); od voća su dozvoljene pomorandže, mandarine, limun, kivi, grožđe, borovnice, maline, jagode, banane (dok još nisu zrele); od povrća - šargarepa, tikvice, blitva, plavi patlidžan, krompir, bundeva, zelena salata, blitva, spanać, paradajz, masline. Od napitaka se pored negazirane vode mogu piti biljni čajevi (posebno čaj od nane), crni i zeleni čaj, kafa, vino (ne više od jedne čaše).

FODMAP dijeta osim što bi trebalo da pomogne kod nadutosti, pomaže i kod drugih simptoma iritabilnog kolona kao što su bolovi u stomaku, mučnina, promene u konzistenciji stolice (dijareja vs. opstipacija), ali i umor, letargija i loša koncentracija.

Izvor: Doktor.rs
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt