OPASNE NAOČARE ZA SUNCE NE ČUVAJU OD UV ZRAČENJA: Sunce može da sprži rožnjaču!

Dr Slađana Delević upozorava da mnogi nisu svesni opasnosti UV zračenja: razvijanje katarakte, degeneracija žute mrlje, zadebljanje vežnjače, spržena rožnjača, pa čak i rak - samo su neke od posledica.

OPASNE NAOČARE ZA SUNCE NE ČUVAJU OD UV ZRAČENJA: Sunce može da sprži rožnjaču! Foto: Shutterstock

Dok celo telo već mažemo do iznemoglosti zahvaljujući zvezdi koja je baš upekla posle obilnih kiša, brojimo faktore koji treba našu kožu da zaštite od (ne)prijateljskih sunčevih zraka, često zaboravimo na oči, premda učestalo izlaganje UV zracima može trajno da ih ošteti. One su daleko osetljivije od našeg najvećeg organa, naučnici su potvrdili - 10 puta (!), baš kao i njihovi prirodni zaštitnici - kapci, koji su u odnosu na druge delove kože tanki kao flis papir!

Bazocelularni karcinom, srećom, ne spada u najopasnije i najagresivnije vrste raka koji mogu da nas pogode zbog nepravilne zaštite predela oko očiju, ali ne treba se sa njim igrati. Ali dok se tešimo, hronično izlaganje suncu bez adekvatne zaštite ipak udara bez milosti: razvija se katarakta, žuta mrlja postaje izopačena. Verujte, sunce može da sprži rožnjaču!

- Tačno je da UV zraci uzrokuju razna očna oboljenja ili ubrzavaju razvoj već postojećih degenerativnih promena koje se akumuliraju i razvijaju još od detinjstva, kada je oko najosetljivije - upozorava dr Slađana Delević, oftalmolog.

Ekspert za prevenciju, dijagnostiku i lečenje očnih stanja i bolesti ima samo jednu poruku: najbolju zaštitu od sunca pružaju naočare koje imaju 100 odsto UV zaštitu!

- Kako se svetlost raspršuje, nije dovoljno štititi se samo prilikom direktnog boravka na suncu već i u hladovini. Naravno, posebno treba da budemo oprezni na moru ili uz neku drugu vodenu površinu, jer se svetlost od njih odbija, stiže tamo gde ne treba. Isti je slučaj i sa planinama, na njima je zračenje daleko jače.

Šta je važno još da znamo?

- Nikako ne treba kupovati naočare za sunce od uličnih prodavaca ili na pijačnim tezgama, najčešće su bez zaštite. To ne znači da moramo da spremimo brdo para za njih, ali u ovlašćenim radnjama moraju da nam daju dokaz o postojanju obaveznog UV filtera. Njihova cena na svakom staklu je ista, ono što nam tanji novčanik zapravo je brend naočara. Dakle, one ne moraju da budu skupe.


Koje su najbolje?

- Treba da budu sa što većim okvirima i staklima, bolje će zaštititi sve delove oka i veoma osetljivu kožu kapaka.

O čemu posebno treba da vodimo računa?

- Bakterije, virusi i gljivice bujaju na visokim temperaturama, pogoduju njihovom razmnožavanju i širenju, često umeju da napadnu i oči.

Koje infekcije su najčešće?

- Oftalmolozi se, kada je izuzetno toplo vreme - kao što je bilo prethodnih dana, a družićemo se sa njim do jeseni, najčešće susreću sa pojavom crvenila očiju i krmeljima. Ne izostaju ni jači konjuktivitis, čmičak, a najopasnija je upala rožnjače.

Kako to sve sprečiti?

- Najbolja prevencija je pojačana higijena. Treba se redovno umivati i tuširati, uvek koristiti suve, čiste peškire. Ovo je od posebnog značaja posle kupanja u bazenu ili u moru, a svedoci smo da se pojedinci na odmoru prilično opuste.

OPASNE NAOČARE ZA SUNCE NE ČUVAJU OD UV ZRAČENJA: Sunce može da sprži rožnjaču!

Kome savetujete poseban oprez?

- Isti tip virusa koji dovodi do pojave groznice na usnama može da se nađe i u očima. Kad dospe u njih, ostaje trajno, skriven u najbližim nervnim ganglionima. Zato osobe koje su sklone herpetičnim infekcijama rožnjače treba da budu posebno oprezne jer visoka temperatura smanjuje odbrambene snage organizma.

Šta, uz dugotrajno izlaganje UV zracima, još dovodi do reaktivacije virusa?

- To su stres, korišćenje nekih lekova, temperatura i groznica, prethodne teže povrede ili hirurške intervencije. Žene tokom menstrualnog ciklusa takođe su podložnije reaktivaciji virusa.

Ako dođe do infekcije, šta savetujete?

- Sterilnim fiziološkim rastvorom treba obilno ispirati oči, trebalo bi da dođe do poboljšanja. Međutim, ako se pogoršaju tegobe - treba otići hitno kod lekara. Stručna pomoć je neophodna posebno ako osoba ima problema sa vidom. Lečenje je intenzivno, koristi se antivirusna terapija lokalno, u nekim slučajevima i sistematski.

Koliko pomaže obična voda?

- Potrebe celokupnog organizma za tečnošću rastu sa sve toplijim danima. Nesumnjivo je da je sprečavanje dehidratacije dobro i za oči: treba piti oko dva litra vode dnevno.

Mnogi, ipak, imaju problema sa vlaženjem očiju.

- Na površini oka suzni film ima zaštitnu ulogu, vlaži oko i štiti ga od infekcija - mikroorganizama koji se nalaze na našem telu i u okruženju, pa ga stalno treba obnavljati. Uz dovoljno tečnosti, mogu da se koriste i kapi koje obnavljaju suzni film, veštačke suze. Naravno, ako neko ima ovaj problem, ne bi trebalo da dozvoli da non-stop bude uključen klima-uređaj - osetno isušuje vazduh, oči pate.

Obratitie pažnju!

Tamne naočare koje ne zadržavaju zrake sunca povećavaju opasnost od oštećenja oka. Iza njih zenice se šire prilagođavajući se smanjenom svetlu, pa UV zračenje dublje prodire. Zato pri kupovini obavezno potražite sertifikat ili oznaku o procentu štetnog zračenja koje naočare zaista blokiraju.

Najbolja hrana

Namirnice bogate antioksidansima sprečavaju ili usporavaju nastanak katarakte i napredovanje degenerativnih promena u oku nastalih delovanjem "plave svetlosti". Blagotvorni su brokoli, spanać, zelena salata, kelj, ali i jagode, trešnje, borovnice, pomorandže, suve šljive. Uz one bogate vitaminima A, C i E, ublažavaju i simptome suvog oka i hroničnog zapaljenja kapaka.

Savet plus

Mnogi koji imaju problem sa vidom leti nose kontaktna sočiva i naočare sa zaštitom od UV zraka. Ali ako se sočiva loše održavaju, što je na putovanju lako moguće, ona nose i povećan rizik od infekcija. Najbolje rešenje je da takve osobe na odmor ponesu dnevna sočiva - bacaju se nakon skidanja. Neće morati da se muče oko održavanja, strahuju od infekcija, mogu bezbedno da plivaju - sa klasičnim sočivima se u more, reku ili bazen ulazi samo s naočarima za plivanje.

Simptomi očnog herpesa:

- bol i crvenilo oka
- otok kapaka
- zamućen vid
- suženje
- pojačana sekrecija oka
- jaka osetljivost na svetlost

Tekst: Branka Mitrović

Izvor: Kurir
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt