ZA BOLJE VARENJE: 3 saveta za dobar rad creva i jači imunitet

Tradicionalna medicina veliku važnost pridaje zdravlju digestivnog trakta, a sve je više i zvaničnih naučnih istraživanja koja ukazuju na značaj uravnotežene ishrane i održavanja normalne crevne flore za sveukupno zdravlje.

ZA BOLJE VARENJE: 3 saveta za dobar rad creva i jači imunitet Foto: Shutterstock

Prema Ajurvedi, tradicionalnom vidu lečenja poreklom iz Indije, ono što jedemo i pijemo može da hrani i jača naš digestivni trakt, ili pak da nepovoljno utiče na varenje. Pržena hrana, mesne prerađevine i veoma hladna hrana tako dovode do nesvarenih ostataka hrane u organizmu koji stvaraju toksine, i potom uzrokuju bolest.

Da bismo sprečili ovu pojavu treba da se pridržavamo nekih osnovnih načela:

  • Najpre treba jesti samo kada smo gladni. Između obroka takođe treba da prođe bar tri sata da bi prethodni obrok uspeo bolje da se svari.
  • Kada je reč o izboru hrane, treba izbegavati masnu i prženu hranu, ali i ledeno hladna jela i pića. Izbegavajte da u okviru istog obroka kombinujete vruću i vrlo hladnu hranu ili piće.

za-bolje-varenje-izbegavajte-kombinaciju-vruce-i-vrlo-hladnu-hrane-ili-pice_1

  • Tokom pripreme jela koristite začine kao što su korijander, kurkuma, kumin (indijski kim), komorač ili đumbir, a bilo bi dobro da jednom dnevno popijete i šolju čaja od đumbira ili kumina.

Tekst: Vesna Stanimirović

Izvor: Lepa & Srećna
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt