OBARA HOLESTEROL I VISOK PRITISAK, VAŽNO ZA ZDRAVLJE MUŠKARACA I ŽENA: ovo seme ima dragocene sastojke

Lignan iz semenki bundeve pomaže u prevenciji raka dojke, a antioksidanti i minerali doprinose obaranju holesterola i visokog pritiska.

OBARA HOLESTEROL I VISOK PRITISAK,  VAŽNO ZA ZDRAVLJE MUŠKARACA I ŽENA: ovo seme ima dragocene sastojke Foto: Shutterstock

Semenke bundeve su bogate proteinima, biljnim vlaknima, mineralima i vitaminima, tako da se svakako mogu smatrati superhranom.

Kada je reč o pozitivnim zdravstvenim efektima, jedna velika ogledna studija pokazala je da žene u postmenopauzi koje redovno jedu bundevine semenke potpadaju pod manji rizik od raka dojke. Druga istraživanja su ukazala na važnu ulogu lignana iz ovih semenki u prevenciji raka dojke.

Bundevine semenke takođe povoljno utiču na zdravlje prostate – kod muškaraca koji su ih redovno jeli u toku godinu dana uočeno je smanjenje simptoma benigne hiperplazije prostate. Jedno istraživanje u kojoj je učestvovalo 45 muškaraca i žena pokazalo je da ekstrakt bundevinih semenki ublažava simptome sindroma hiperaktivne mokraćne bešike.

Isto tako, zahvaljujući visokom sadržaju antioksidanata, magnezijuma i cinka, bundevine semenke doprinose i kardiovaskularnom zdravlju time što regulišu nivo holesterola kao i povišen krvni pritisak.

Tekst: Vesna Stanimirović

Izvor: Lepa & Srećna 
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt