SRPSKA DOKTORKA OTKRIVA ZAŠTO JE OPASAN NEDOSTATAK VITAMINA D: donja granica, posledice manjka i doze za lečenje

Sunce nije svemoguće, ne možemo ga lako nadoknaditi, a nedostatak ima prilično negativan uticaj na kvalitet našeg života

SRPSKA DOKTORKA OTKRIVA ZAŠTO JE OPASAN NEDOSTATAK VITAMINA D: donja granica, posledice manjka i doze za lečenje Foto: Shutterstock

Ako ste ove zime često bili bolesni, preležali ste grip ili su se prehlade nizale jedna za drugom, faktor koji je tome doprineo sigurno je nedostatak vitamina D. Nažalost, zanemaruje se kao potencijalni uzrok respiratornih infekcija, ali i brojnih drugih oboljenja bez obzira na činjenicu da od deficita "sunčanog vitamina" pati milijardi ljudi na planeti, odnosno - pola Srbije!


Za razliku od ostalih vitamina, koje obezbeđujemo isključivo ishranom ili dodacima ishrani, vitamin D može da se sintetizuje u organizmu/koži iz holesterola, pod uticajem UVB zračenja: 80 odsto naših potreba za ovim čuvarom imuniteta poklanja nam najsjajnija i najtoplija zvezda.

Ali ni sunce nije svemoguće, a s hranom ga je teško nadoknaditi, upozorava prim. dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine, predsednica Sekcije opšte medicine u Srpskom lekarskom društvu. Nedostatak vitamina D, kaže, može skupo da nas košta!

Zašto zaobilazimo ovaj problem?

- Tačno je da mnogi imaju manjak vitamina D u krvi, a tačno je i da se većina iznenadi kad za to sazna. Obično kažu da nisu primetili nikakve simptome, pa se zbog toga i ne javljaju lekaru, ali stvarnost ih demantuje: zdravlje im je i te kako ugroženo.
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt