HORMONSKA SPIRALA: najbolja zaštita od neželjene trudnoće

Osim što je efikasan i dugoročan metod kontracepcije, hormonska spirala štiti zidove materice i pomaže kod obilnih i bolnih ciklusa, kao i u kontroli simptoma menopauze

HORMONSKA SPIRALA: najbolja zaštita od neželjene trudnoće Foto: Profimedia

Spirala i intrauterini uložak s hormonskim cilindrom najprikladnija je kontracepcija za žene koje su već rađale i imaju stabilnu vezu. Ako se pravilno postavi, štiti od neželjene trudnoće u periodu do pet godina kontinuirane upotrebe.

Može se postaviti najranije šest do osam nedelja nakon porođaja, jer se materica tek tada vraća na svoju normalnu veličinu.

Prednost ove metode kontracepcije je u tome što žena narednih pet godina ne mora da brine o zaštiti. One žene koje imaju obilna krvarenja, bolne menstruacije ili miome odlični su kandidati za hormonsku spiralu, tvrde stručnjaci.

HORMONSKA SPIRALA: najbolja zaštita od neželjene trudnoće

„Miniranje" spermatozoida

Hormonska spirala se sastoji od malog, mekanog i savitljivog plastičnog rama u obliku slova T koji se postavlja u matericu. Ram sadrži hormon u omotaču oko vertikalne osnove i ima dva fina konca pričvršćena za osnovu za lakše uklanjanje.

Hormon koji se konstantno oslobađa (progestagen) sprečava začeće tako što zgušnjava sluz u grliću materice čime otežava spermatozoidima da prođu i oplode jajašce. Isto tako, sprečava njihovu normalnu funkciju u materici i jajovodima. Hormonska spirala smanjuje mesečni rast zida materice, što za rezultat ima oskudnije i kraće menstrualno krvarenje.

Kontrola rađanja

Novopečene mame muči dilema kako da se zaštite od neželjene trudnoće odmah nakon porođaja i posle koliko vremena mogu da planiraju sledeću.

Jedan od vidova efikasne kontracepcije je upravo hormonska spirala, koju lekar može da postavi već šest nedelja posle porođaja (posle 10-12 nedelje u slučajevima carskog reza), bez obzira na to da li žena doji. Na taj način, žena aktivno preuzima kontrolu nad rađanjem sledećeg deteta i pravi pauzu do naredne, planirane trudnoće.

Izvor: Lepa i srećna

 
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt