ZBOG ČEGA JE PIVSKI KVASAC TOLIKO DOBAR ZA ZDRAVLJE: odličan protiv gojaznosti, za imunitet, lice, kosu, nokte

Samo jedna kašika kvasca dnevno blagotvorno utiče na zdravlje kose, kože, nerava, imunološkog sistema...

ZBOG ČEGA JE PIVSKI KVASAC TOLIKO DOBAR ZA ZDRAVLJE: odličan protiv gojaznosti, za imunitet, lice, kosu, nokte Foto: Shutterstock

U jednom dokumentu iz 1555. godine pre nove ere pominje se da „blato" iz piva čuva telesno zdravlje, a u 16. veku lekari su suvi pivski kvasac definisali kao „božanski lek".

Izvor vitamina B

Procesom prerade sirovog kvasca dobija se suvi pivski kvasac, koji predstavlja pravu riznicu hranljivih sastojaka: belančevina, amino-kiselina, ugljenih hidrata, minerala, oligoelemenata i vitamina. Najznačajnija komponenta pivskog kvasca su belančevine. Zove se pivski jer se pre nego što su upoznata njegova lekovita svojstva, koristio samo za proizvodnju piva. Sadrži velike količine vitamina B, kao i četiri važna elementa - selen: protiv smetnji koje uzrokuje starost; hrom: za prevenciju od dijabetesa i infarkta; glutamin: pospešuje eliminaciju štetnih materija i nukleinske kiseline: održavaju zdravlje telesnih ćelija.

Lepa koža, kosa i nokti

Protiv stresa

Zahvaljujući visokom sadržaju minerala i oligoelemenata koji su neophodni za normalno odvijanje svih procesa u organizmu, pivski kvasac predstavlja izvanredan dodatak prirodnoj hrani. Uz vitamine B-kompleksa minerali predstavljaju važne preventivne elemente protiv stresa (magnezijum), osteoporoze (kalcijum), anemija (gvožđe) i drugih oboljenja. U pivskom kvascu zastupljeni su i ugljeni hidrati, i to uglavnom viši (složeni šećeri) pa je to još jedna njegova pozitivna osobina, jer se može koristiti u ishrani dijabetičara. Pivski kvasac može da smanji i ublaži mnoge komplikacije koje nastaju kao posledica šećerne bolesti.

Reguliše holesterol

Pored hranljive, ima i veliku dijetetsku vrednost pa se koristi u dijetoterapiji mnogih bolesti: u lečenju bakterijskih i gljivičnih infekcija kože, u lečenju organa za varenje i dijetoterapiji zapaljenja jetre i žučnih puteva. Ublažava predmenstrualne i klimakterične tegobe. Kao prirodni regulator holesterola, najefikasniji je u kombinaciji s medom i jabukovim sirćetom (po jedna supena kašika). Suvi pivski kvasac je i prirodni antibiotik - kontroliše bakterije koje bi mogle da budu štetne za organizam, a istovremeno podstiče učinak bakterija korisnih za dobar rad creva. Samo jedna supena kašika dobrog pivskog kvasca zadovoljava dnevne potrebe ljudskog organizma.

U službi lepote i zdravlja

Kažu da je tajna lepote Grete Garbo skrivena u suvom pivskom kvascu, a ono što je sasvim sigurno jeste to da se njegovo dejstvo vidi na koži - za kratko vreme čini je čvrstom i blistavom. Pored toga, on pomaže i da akne brzo nestanu, a vrlo je efikasan kod ekcema, upala i infekcija kože. Takođe, jača zube, kosu i nokte, deluje antikancerogeno i sprečava nastanak malignih ćelija, a deluje i na zdravlje jetre jer čiste krv od toksina.

Izvor: Lepa i srećna
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt