JEDITE RIBU ZA ZDRAVLJE I MLADOST: zašto je zdravo riblje meso

Vreme Božićnog posta predstavlja period godine kada je konzumiranje ribe najčešće. Meso ribe spada u vrlo zdravu hranu jer je vrlo bogato vitaminima A, D i E, kao i vitaminima B kompleksa. Ovakav vitaminski sastav bitan je za regulaciju metabolizma.

Korona virus NOVO!

Meso oslića sadrži oko 15 % masti a meso jegulje dak i do 21%. Sa starošću procenat masti se povećava. Posebnu vrednost ribe čini obilje minerala koje njeno meso sadrži, a kojih nema u dovoljnoj količini u drugim vrstama namirnica. Pre svega treba istaći: fosfor, kalcijum, jod (naročito kod morskih vrsta), fluor i magnezijum.

Količine i odnosi pomenutih minerala, naročito fosfora i kalcijuma, kao i prisustvo tzv. esencijalnih aminokiselina, neophodni su za normalan rast i razvoj, intelektualni rad i niz drugih vitalnih funkcija ljudskog organizma.

Meso ribe, takođe je vrlo bogato vitaminima A, D i E, kao i vitaminima B kompleksa. Ovakav vitaminski sastav bitan je za regulaciju metabolizma. Vitamina C gotovo i da nema, ali se riba zato najčešće i priprema uz upotrebu limuna, koji joj, inače, znatno popravlja ukus, a bogat je i C vitaminom.

Neke vrste riba mogu imati neugodan miris koji je posledica samog načina života. Neugodan miris može ukazivati i da je riba poreklom iz zagađenih voda. Neuobičajeno ponašanje riba je ponekad prvi pokazatelj da sa vodom u kojoj žive nešto nije u redu.

U takvim slučajevima ribe se najčesće ponašaju dezorijentisano; plivaju pri samoj površini vode u krug, a ako nema dovoljno kiseonika širom drže otvorena usta i škrge.

PROČITAJTE VIŠE: VISOK PRITISAK SNIŽAVA SE ČOKOLADOM: dijeta za hipertenziju treba da sadrži ovu namirnicu

Riblje meso lako poprima miris zagađivača. Smuđ, recimo, lako prima miris fenola i tada nije za upotrebu. Ukoliko su vode zatrovane kiselinama ili jakim bazama, škrge riba će biti izgrižene, krvariće, a usta će im biti čvrsto stisnuta. Čak i materije koje, same po sebi, nisu otrovne, kao otpaci klanične industrije (krv, koža, kosti i sl.) kada dospu u vodu, mogu prouzrokovati štetne posledice po ribu, jer će ove materije oksidisati vezujući velike količine kiseonika iz vode, pa će se ribe ponašati na već opisani način.

Neke vrste riba mogu imati neugodan miris i zbog samog načina života. Šaran, na primer, vrlo često (posebno ako je jezerski, ili barski) miriše na mulj. Miris mulja se može odstraniti tako što će riba odstojati malo u blagom rastvoru sirćeta, ili, što je još bolje, što će jos živa riba odstojati u kadi, ili posudi u kojoj se menja voda oko 24 sata, pre nego što bude pripremljena. To je dovoljno da se riba „pročisti” izbaci algu i nečistoću, ako je tovljena, izgubiće i malo masnoće, što će je svakako učiniti ukusnijom.

Tekst: Nikola Ilijašević dr veterinarske medicine 

Izvor: Pharma Medica
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt