BOLI VAS GLAVA, NE OSEĆATE SE DOBRO: meteoropatija - bolest modernog vremena

Vreme je jedna od najomiljenijih tema za razgovor. Na atmosferske prilike često se pozivamo da bismo imali o čemu da ćaskamo sa prijateljima, ali o vremenu sve češće razgovaramo i iz mnogo ozbiljnijih razloga. Saznajte šta je meteoropatija o kojoj se sve intezivne govori

BOLI VAS GLAVA, NE OSEĆATE SE DOBRO: meteoropatija - bolest modernog vremena Foto: Shutterstock

Iako je to odavno poznato, najnovija naučna istraživanja potvrđuju da vreme snažno deluje na naš organizam. Atmosferski uslovi povećavaju osetljivost organizma i podstiču ga na psihofizioločke reakcije.

Tipični pokazatelji osetljivosti na vreme su glavobolje, migrene, nesanica, poremećaji u spavanju, mučnina, umor i opšta slabost. Kada se vreme menja, umorni smo, a ne možemo da spavamo; kad pada kiša, loše smo raspoloženi i boli nas glava; a kad duva vetar, razdražljivi smo i nervozni.

Istraživanja pokazuju da je sve više onih koji su manje ili više osetljivi na delovanje klimatskih uslova koji ih okružuju, dakle meteoropata. Iako su među najugroženijima osobe srednjih godina, posebno žene, meteoropatija pogađa sve kategorije ljudi, od male dece do starijih osoba. Štaviše, statistički podaci pokazuju da se gotovo 50 odsto populacije u srednjoj Evropi žali da pati zbog uticaja vremena, a stručnjaci predviđaju da bi osetljivost na vreme mogla postati bolest modernog društva. Iako nam vreme i te kako može otežati život i svakodnevno funkcionisanje, sa ovim problemom možemo vrlo uspešno da se borimo.

Da bismo svoj organizam učinili prilagodljivijim vremenu i okolini u kojoj živimo, moramo što manje da boravimo u zatvorenom prostoru jer je dokazano da među osobama koje se mnogo kreću i rade na otvorenom gotovo i da nema meteoropata, piše Lepa i srećna.

PROČITAJTE VIŠE: SOK ZA PREVENCIJU NISKOG KRVNOG PRITISKA I KANCERA: moćna cvekla štiti od gripa i jača imunitet


Zašto vreme snažno utiče na nas?

Kada se vreme menja, u atmosferi se stvaraju elektromagnetni impulsi koji utiču na naš organizam i podstiču ga na reagovanje i prilagođavanje. Dakle, na taj način, elektromagnetnim talasima, vreme - posebno nagle promene i ekstremno niske ili visoke temperature, pritisak i vlažnost vazduha - dokazano opterećuje svaki organizam.

Neki ljudi uopšte nisu svesni promena koje se usled vremena događaju, neki su na njih osetljivi blago ili osrednje, a neki su vrlo osetljivi, pa na njih vrlo burno reaguju. Uz elektromagnetne impulse i stepen osetljivosti našeg organizma, razlozi za pojavu sve većeg broja meteoropata pripisuju se i savremenom načinu života.

Naučnici smatraju da se usled života koji se gotovo u potpunosti odvija u zatvorenim prostorima, a često i sa klimom, bitno smanjila sposobnost prirodnog prilagođavanja i odolevanja našeg organizma različitim spoljašnjim vremenskim uslovima. Tome treba dodati i netipične meteorološke uslove izazvane globalnim klimatskim promenama novijeg datuma.

NA SLEDEĆOJ STRANI SAZNAJTE KAKO UBLAŽITE I OTKLONITE NEGATIVNE UTICAJE VREMENSKIH PRILIKA
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt