NAPIPALA SAM ČVORIĆ NA DOJCI: od veličine i vrste tumora zavisi terapija i operacija

U dojci nastaju i dobroćudne promene, one koje čak ne zahtevaju ni hirurško ni lečenje medikamentima. Kakva je priroda promena u dojci može da se utvrdi kliničkim pregledom.

Korona virus NOVO!

Šta se dešava kada u dojci postoji više promena?

PROČITAJTE VIŠE: OVA HRANA ŠTITI OD RAKA DOJKE: kompletan jelovnik protiv karcinoma

- Žene koje imaju više fibroadenoma u dojci statistički imaju veći rizik da obole od karcinoma dojke. Jer, sve ono što se dešava u organizmu i uslovljava da dolazi do pojave tumora, pa makar oni bili i dobroćudni, dokazuju da tu postoji nešto što može da uzrokuje i stvaranje zloćudnih tumora. Ako, pored toga, imaju i pozitivnu porodičnu anamnezu, i druge faktore rizika za rak dojke, taj rizik je značajno veći.

Koji su to drugi faktori rizika za rak dojke?

- Najveći faktor rizika je ženski pol. Statistički, svaka 12. žena u Srbiji će oboleti od karcinoma dojke. Drugi faktor rizika je životna dob. Sa godinama raste rizik. Takođe, na pojavu karcinoma dojke mogu da utiču i rana prva menstruacija, kasna menopauza, nerađanje, dugotrajno uzimanje hormonske supstitucije. Kako ne postoji ništa što žena može da učini da izbegne rizik od nastanka raka dojke, jedina preventiva je rano otkivanje i lečenje.

Kakve još promene mogu da se napipaju u dojkama?

- Žene se često uplaše i dođu na pregled kada napipaju tzv. displazne promene, koje za razliku od formiranih tumora dojke, imaju samo dve dimenzije: širinu i visinu. Nemaju treću dimenziju, a u tkivu dojke pipaju se kao trake ili zadebljanja u dojci. Obično su bolno osetljive, menjaju se tokom mestrualnog ciklusa, stvaraju nelagodu, ali su, na svu sreću, dobroćudne prirode i ne zahtevaju nikakvo lečenje. Kada dođe žena sa takvim tegobama, uradimo sve preglede i ako nema tumorskih promena, za smanjenje bolova i nelagode savetujemo primenu razblaženih alkoholnih ili hladnih obloga na dojku. Ako i pored toga imaju izražene tegobe, savetujemo blage analgetike, kao što je "paracetamol".

Na šta ukazuje pojava iscetka iz bradavice?

- Nije svaki iscedak iz dojke sumnjiv, većina je, zapravo, benigne prirode. Samo krvav iscedak, u obliku svetle krvi iz bradavice, može u manje od 10 odsto slučajeva da bude znak za neko maligno stanje u dojci. Iscedak iz dojke, van laktacije, koji izgleda kao zamućena ili bleda tečnost, najčešće se javlja zbog hormonskog disbalansa u organizmu, ne zahteva nikakvo lečenje, a posebno ne antibiotsku terapiju. Ženama savetujemo da dođu na pregled da bi se uradio citološki bris iscetka, pogotovo ako je krvav. Kod krvavog iscetka, ako je negativan rezultat, bris se ponavlja tri puta, i ako su sva tri rezultata negativna, takvu promenu samo pratimo. Ukoliko krvavi iscedak traje duže, i ako postoji neko zadebljanje iza ili oko koluta bradavice obavezno je hirurško lečenje i patohistološka analiza.

Šta još ženama može da deluje sumnjivo na samopregledu?

- Cistične promene često se pod prstima osećaju kao jasno ograničene kuglice kao i fibroadenomi. Međutim, fibroadenomi su od "čvrstog" materijala i mogu da se uklone samo hirurškom intrevencijom, a ciste su malo mekše pod prstima, a problem se rešava jednostavnim izvlačenjem tečnog sadržaja iz ciste jednim ubodom igle. Sadržaj se šalje na citološki pregled, iako su u gotovo uvek dobroćudne prirode.

Tekst: B. Laćarak

Izvor: Novosti 
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt