SMANJITE KISELOST TELA, SPREČITE BOLESTI: ovo su vrhunske alkalne namirnice

Unos vode je isto tako važan kao i unos alkalne hrane u organizam. Povedite računa o svom zdravlju.

SMANJITE KISELOST TELA, SPREČITE BOLESTI: ovo su vrhunske alkalne namirnice Foto: Shutterstock

Naš organizam vari skoro sve što u njega unesemo. U ostacima hrane nakon varenja može se izmeriti pH vrednost.

Njome se određuje hemijska reakcija hrane koju smo pojeli i tom metodom možemo videti da li je hrana bila kisela ili alkalna.

Naša tela su po prirodi alkalna i ne godi nam previše kisele hrane. Ph je skraćenica za potential of hydrogen što pokazuje kiselost ili alkalnost određene namirnice, i to na lestvici od 0 do 14.

Kada je pH 7, to znači da nije niti alkalno, niti kiselo, odnosno da je vrednost neutralna.

Sva hrana koja ima pH vrednost ispod 7 je kisela, dok ona iznad 7 je alkalna.

Stoga je zanimljivo ovo gotovo trik-pitanje. Da li je limun acidan? Nije!

Kao i mnoge vrste voća i povrća, pre nego ga pojedemo, bio je kiseo. Ali nakon probave u telu, njegova pH vrednost je porasla i to zahvaljujući kalijumu. (Kalijum je visoko alkalan).

I suprotno - većina namirnica životinjskog porekla i mlečnih proizvoda će pre nego uđu u organizam biti alkalna, ali nakon probave njihova pH vrednost opada.

Razlog je visoka proteinska vrednost tih namirnica – proteini umanjuju vrednost aminokiselina. Ono što je zaista od vitalnog značaja za našu alkalnost tela, odnosno izbalansiran pH, je dovoljan unos vode.

Zapamtite da je unos vode isto tako važan kao i unos hrane.

Naše telo čini 70% vode. Krv je 94% voda, što je dovoljan pokazatelj koliko je unos tečnosti važan.

Pijte kvalitetnu, čistu vodu, a izbegavajte unos aromatizovanih voda, koje mogu sadržiti veštačke zaslađivače.

One su loši alkalizatori i pune su opasnosti – pogoršaće zdravi pH tela, a neki njihovi sastojci mogu biti i kancerogeni u izvesnim količinama.

Kako sami možete proveriti da li vam je telo alkalno ili kiselo?

Uz pomoć pH test tračica za urin ili pljuvačku. Ali, najbolje je da se time ne opterećujete previše.

Mnogo je važnije uvesti dobre alkalne namirnice koje će same odraditi važan deo posla u vašem organizmu i piti dovoljno tečnosti, uz fizičke aktivnosti, odnosno voditi zdrav stil života.

Naravno, imajte na umu i koliki glikemijski indeks (GI) i glikemijski load (GL – ugljenohidratna, energetska vrednost namirnice) ima hrana koju unosite, kako biste izbegli insulinske skokove i umor.

Jednostavno je – za vaše optimalno zdravlje dnevno sledite meru 60 % alkalnih i 40 % kiselih namirnica.

Vrhunske alkalne namirnice


1. Heljda

Izvrsna zamena za pšenicu i njene proizvode. Bogata je biljnim vlaknima, sadrži rutin koji nas puni energijom, izvrsna je za tretman i preventivu bolesti srca i krvnih sudova.


Dobra je za sve one koji imaju problema s lakim stvaranjem modrica kao i za žene koje imaju veći broj popucalih kapilara. Izvrstan je izbor za jutarnji, dnevni kao i večernji obrok.

Heljda je preporučljiva namirnica za osobe obolele od dijabetesa zbog svog niskog glikemijskog indeksa. Važna je i za one koji imaju srčanih problema, budući da je bogata magnezijumom i kalijumom, koji zajedno ne samo da jačaju naše srce nego i kosti.

2. Blitva

Slično spanaću, ova vrsta alkalnog povrća ima gorkast i lagano slankast ukus, što smanjuje apetit i pomaže pri regulisanju zdrave telesne težine.

Pokazalo se da supstance iz blitve zaustavljaju rast kancerogenih ćelija - flavonoidi u blitvi usporavaju karcinom dojke tako što zaustavljaju reprodukciju DNK u ćeliji.

Bogata je folatima, ima antikancerogeno delovanje, dobar je izvor gvožđa, vitamina C i vitamina K. Ujedno, bogata je mineralima kalcijum i magnezijum, za koje je poznato da smiruju te je izvrsna u nutritivnoj terapiji hipertenzije.
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt