PILETINA PUNA HORMONA IZAZIVA PRERANI PUBERTET: kako prepoznati meso od kojeg dečacima rastu grudi

Piletina puna hormona, antibiotika i drugih koncentrata dovodi do ginekomastije i ranog puberteta kod dece u razvoju.

PILETINA PUNA HORMONA IZAZIVA PRERANI PUBERTET: kako prepoznati meso od kojeg dečacima rastu grudi Foto: Shutterstock

Meso koje svakodnevno jedemo, a posebno bledunjava piletina, puno je hormona koji sve ozbiljnije narušavaju zdravlje, pre svega naše dece.

Stručnjaci upozoravaju da ova hrana izaziva hormonske poremećaje zbog kojih mališani sada ulaze u pubertet ranije, već sa devet godina, a dečacima čak počinju da rastu grudi, što povećava rizik od razvoja maligniteta!

Nutricionista Živka Vlajković objašnjava da prisustvo hromona, pre svega u piletini, ali i u drugom mesu i proizvodima, može da bude veoma nezdravo i opasno, ali i da izazove hormonske disbalanse.

- Viđala sam devojčice koje ulaze u pubertet već sa devet ili deset godina, dok se kod dečaka javlja ginekomastija, odnosno rast grudi, i to pre svega kod gojaznih pacijenata. To je najvećim delom zbog loše ishrane, odnosno zbog hormona u koncentratima kojima se hrane životinje. Još opasnija od pilećeg mesa su kokošja jaja jer sadrže hormone za povećanje plodnosti. Zato uvek savetujem majkama da se trude da kupuju organsku piletinu i domaća jaja jer ove namirnice koje vidite u prodavnicama i na pijacama pune su hormona, antibiotika i drugih koncentrata - kaže Vlajkovićeva i upozorava na dodatne opasnosti:

- To može da stvori rezistentnost na lekove i urušava imunitet organizma koji treba da se izbori da izbaci i preradi tu silnu hemiju. Iako takva hrana ne valja ni za odrasle, u najvećoj opasnosti su upravo deca i mladi, i to posebno u periodu intenzivnog rasta jer se kod njih ćelije brzo razmnožavaju.

PROČITAJTE JOŠ: DA LI UJED STRŠLJENA MOŽE DA UBIJE: šta da uradite kad vas ujede stršljen

Plastični i rekonstruktivni hirurg doktor Bojan Ćirić upozorava da je pojava ginekomastije u poslednje vreme u porastu i da jedan od tri muškarca mlađih od 40 godina ima neki njen stupanj, dok ovu bolest ima čak polovina muškaraca starijih od 50 godina. On naglašava da pravu ginekomastiju treba razlikovati od lipoma, neurofibroma i karcinoma, ali i da je kod bolesnika sa ginekomastijom povećan rizik od razvoja maligniteta.

Kliknite OVDE da pročitate koji su simptomi i uzroci ginekomastije i kako da prepoznate piletinu punu hormona!
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt